Експерти радять Брюсселю «підключити Україну до Європи - фізично»

Експерти радять Брюсселю «підключити Україну до Європи - фізично»

Укрінформ
ЄС не може запропонувати гарантії безпеки державам "Східного партнерства", але він може демонструвати велику солідарність і запропонувати інтеграцію в єдиний ринок.

Така порада міститься в аналітичній записці Європейської ради з міжнародних відносин (ECFR), приуроченій до 5-го саміту "Східного партнерства", що відкрився в п'ятницю у Брюсселі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"ЄС має вміти знаходити більш теплу і позитивну мову та висловлювати солідарність з державами «Східного партнерства»; залучати їх до внутрішніх процесів ухвалення рішень ЄС, у внутрішні дебати; запропонувати інтеграцію в єдиний ринок", - рекомендують експерти європейської "фабрики думки".

Конкретно відносно Києва вони радять Брюсселю «підключити Україну до Європи - фізично». Йдеться про стимулювання візитів до Європи українців за допомогою дешевих проїзних тарифів, відміни роумінгових зборів в Україні, а також про те, щоб допомогти Україні досягти енергетичної незалежності. "ЄС може зайняти більш м'яку лінію щодо питання розділення "Нафтогазу України" та інтегрувати Україну в ENPSOG (газ) і Енцо (електрика)", - йдеться у документі.

Його автори нагадують, що Україна - найбільша і найважливіша країна програми "Східного партнерства", домогтися більш послідовного прогресу реформ в якій ЄС зміг би, приділяючи більше уваги різним силам, що працюють в середині України, враховуючи "особливі нюанси" в країні, баланс сил політичних угрупувань.

Читайте також: Глава МЗС Латвії вважає, що країни Східного партнерства не готові до ЄС

У документі відзначається, що досі зусилля просунути реформи у 6 країнах схожі були «сізіфову працю». Зовсім не в останню чергу через роль Росії. Багато проблем, що відчуваються сьогодні Україною, Грузією, Молдовою, Білоруссю, Азербайджаном і Вірменією, витоками у нездатності Росії поважати територіальний суверенітет та агресивній політиці Москви.

Водночас, у самому ЄС панують популістські настрої стосовно перспектив членства країн "Східного партнерства", визнають аналітики ECFR.

Як вже повідомлялося, в п'ятницю у Брюсселі розпочав роботу 5-й саміт "Східного партнерства", участь в якому бере Президент України Петро Порошенко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-