Президент Чехії назвав Суркова «офіцером зв'язку» між Росією і «ДНР»

Президент Чехії назвав Суркова «офіцером зв'язку» між Росією і «ДНР»

Укрінформ
Президент Чехії Мілош Земан стверджує, що на зустрічі з президентом РФ Володимиром Путіним 21 листопада попросив його сприяти звільненню утримуваного бойовиками "ДНР" українського вченого, історика-релігієзнавця Ігоря Козловського.

Про це він заявив журналістам у Москві 23 листопада, повідомляє "Радіо Свобода".

«Це можна технічно вирішити так, щоб його (Козловського) внесли, відповідно до Мінських домовленостей, до переліку на обмін чи то заручниками, чи ув’язненими», – цитує Земана сайт празького Граду, резиденції президента Чехії.

За словами Земана, він попросив Путіна вплинути на звільнення Козловського через помічника президента РФ Владислава Суркова, якого глава чеської держави назвав «офіцером зв'язку» між Росією і «ДНР».

Читайте також: Порошенко закликав Кіріакідес більше уваги приділяти звільненню українських заручників

Як сказав Земан, він приблизно півроку тому написав листа ватажкові «ДНР» Олександрові Захарченку і «просив його з гуманітарних підстав, через те, що він хворий, тобто не Захарченко, а Козловський, звільнити його з ув’язнення».

«Констатую, що відповіді я не отримав, що є хамство і неввічливість, тож наступного разу я буду висловлюватися про «Донецьку республіку» вкрай гидливо», – додав Земан.

А згадавши, що Козловський, якого бойовики звинуватили у «шпигунстві», є автором близько 50 фахових книжок, президент Чехії зауважив: «Якби я написав 50 книжок, я не мав би часу на шпигунство».

Як відомо, у травні так званий «військовий трибунал «ДНР» «засудив» незаконно утримуваного донецькими бойовиками українського історика і релігієзнавця Ігоря Козловського до 2 років та 8 місяців позбавлення волі. При цьому «суд» бойовиків не взяв до уваги ані вік 63-річного вченого, ані те, що в утримуваного є син-інвалід, який потребує його піклування.

На засіданні Тристоронньої контактної групи в Мінську порушувалося питання про звільнення вченого, проте сторона ОРДО не включає його в списки на обмін, аргументуючи свої дії тим, що вчений є нібито «громадянином ДНР».

В Україні і по світу неодноразово проходили акції #FreeKozlovsky із вимогою звільнити Ігоря Козловського з полону бойовиків. Правозахисна організація Amnesty International визнала Ігоря Козловського «в’язнем сумління».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-