Україна екстрадувала до Франції

Україна екстрадувала до Франції "короля шахраїв"

Фото
Укрінформ
Двох громадян Франції, затриманих у серпні співробітниками Головного управління контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері економічної безпеки СБУ, повернуто на батьківщину.

Про це повідомляє прес-центр СБУ.

"Фактична передача затриманих осіб французькій стороні співробітниками СБ України спільно з Департаментом міжнародного співробітництва Нацполіції, ГПУ та Мінюстом відбулася відповідно до положень ст. 593 КПК України 22 листопада у міжнародному аеропорту Бориспіль", - зазначається у повідомленні.

Як розповіли в СБУ, оперативники спецслужби затримали зловмисників у рамках міжнародно-правової допомоги Національній поліції та жандармерії Республіки Франція спільно з прокуратурою Київської області. Зокрема, правоохоронці розшукали, ідентифікували та затримали французького громадянина, причетного до вчинення особливо тяжких злочинів на території Євросоюзу. Він був засуджений французьким судом за розкрадання двохсот мільйонів євро, зокрема у державних компаній і банківських установ. Зловмисник змушував бізнесменів переказувати гроші за допомогою міжнародних переказів на банківські рахунки підконтрольних йому фіктивних компаній. За даними французьких правоохоронців, протягом 2005-2011 років майже тридцять фінансових установ і компаній, зареєстрованих у Парижі, стали жертвами шахрайських схем.

Читайте також: Кіно, та й годі, або Пригоди «короля» шахраїв - француза Жільбера Шіклі в Україні

Зазначається, що разом із фінансовим шахраєм працівники СБУ затримали його спільника, який також перебував у міжнародному розшуку за вчинення аналогічних злочинів.

Судовими органами України щодо затриманих іноземців було обрано запобіжний захід у вигляді тимчасового та екстрадиційного арешту.

Прес-секретар Генерального прокурора Лариса Сарган назвала ім’я одного з екстрадованих злочинців - Жільбер Шіклі.

“Фігуранту разом зі спільниками більше десяти років вдавалося за допомогою шахрайських схем видурювати у компаній сотні мільйонів євро. Ще два місяці тому, піднімаючи тости в Україні, він передавав палкі вітання французькій юстиції, будучи впевненим в абсолютній безкарності та неможливості видачі. Але гроші йому не допомогли", - написала вона в Фейсбуці.

Наприкінці вересня Міністерством юстиції та Генеральна прокуратура України ухвалили рішення про можливість видачі затриманих французькій стороні. 22 листопада відбулась їхня фактична передача представникам правоохоронних органів Франції.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-