Чи пустить Данія Росію у ПАРЄ?

Чи пустить Данія Росію у ПАРЄ?

Укрінформ
Україна має позитивні очікування від головування Данії в Комітеті міністрів Ради Європи

Учора опівдні символічний ключ від Комітету міністрів РЄ перейшов від Чехії до Данії – головування передано. Процес «запустив» ще на початку місяця генсек Ради Європи Турбйорн Ягланд, який відвідав Данію з офіційним візитом, зустрівся з главою уряду, очільником МЗС, спікером парламенту та членами данської делегації при ПАРЄ. Пріоритети визначено, готові до плідної праці, – оголосили тоді на спільній прес-конференції.

Данія дійсно налаштована рішуче, обіцяє час не марнувати і використати свої можливості в рамках головування з користю й на благо спільноти європейських держав, просуваючи та захищаючи її цінності. Тим більше, що такий шанс – «покермувати» у впливовій інституції випадає нечасто – останній раз Данія головувала в Комітеті міністрів 20 років тому.

І все, здавалося б, так щиро і мило, якби не «але» – наступні півроку, під час Данського головування, Росія прогнозовано продовжуватиме свої спроби внесення елементів розбрату в РЄ, лобіюватиме повернення делегації до ПАРЄ на вигідних для себе умовах. Наскільки вдасться цьому протидіяти – оцінювати дипломатам, але те, що нашому постпредству знову на передову дипломатичного фронту – в тому сумнівів немає.

ПІДСУМОК ЧЕХІЇ: РОСІЯ ЗІПСУВАЛА КАРТИНКУ

Виступаючи вчора на засіданні Комітету міністрів Ради Європи, глава МЗС Чехії Любомир Заоралек згадав, що головування його країни було одночасно престижним і складним завданням.

На головування Чехії припали не лише бурхливі політичні зміни в деяких європейських країнах, але також терористичні напади, метою яких було підірвати загальноєвропейські цінності та віру в них. Заоралек вважає, що Чехія з викликами впоралася. Одним із ключових результатів головування він назвав ратифікацію Конвенції Ради Європи про запобігання тероризму та її Додаткового протоколу щодо іноземних терористів, які вступили в дію з 1 липня 2017 року.

Любомир Заоралек
Любомир Заоралек

Півроку тому Чехія обрала для свого головування п’ять пріоритетів, що стосувалися захисту прав людини серед незахищених чи уразливих груп, сприяння гендерній рівності, зміцнення верховенства права, підтримку місцевої та регіональної демократії та реформи державної адміністрації, сприяння розвитку мов, співробітництво та координацію з іншими міжнародними організаціями. Звітуючи про підсумки, Заоралек вказав, що протягом шести місяців головування Чехією було організовано понад 20 заходів, а ряд порушених Чехією тем будуть і надалі, після завершення її головування, залишатися під кутом уваги Комітету міністрів.

Як про окремий виклик, що припав на головування Чехії, Заоралек сказав про рішення РФ заморозити частину своїх обов’язкових виплат до бюджету Ради Європи. «Це рішення, порушуючи безумовне зобов'язання всіх держав-членів, що випливає з статті 39 Статуту Ради Європи, становить серйозну проблему для загального функціонування Організації», – вказано в документі за підсумками головування Чехії в РЄ.

Насправді, хоч частка бюджету Ради Європи немала, але не настільки й критична. Цього року загальний бюджет РЄ становить 454 586 500, частка Росії в ньому – 33 035 136. Чи настільки це трагічно для РЄ? Часто експерти не погоджуються з песимістичними трактуваннями, вказуючи, що краще розумна економія, аніж нехтування принципами через бюджетне питання. Слід відзначити, що невиплати Росією до бюджету стали ще й елементом шантажу євроінституції з боку Кремля, а також використовуються адвокатами Росії в ПАРЄ аргументом для повернення російської делегації.

ПРІОРИТЕТ ДАНІЇ: ТРАНСФОРМАЦІЯ ЧЕРЕЗ ЧЕСНІСТЬ ТА ВІДКРИТІСТЬ

У пріоритетах данського головування наголошено на важливості нинішнього «трансформаційного моменту для Європи», який – зважаючи на загрозу європейським цінностям через такі виклики як міграція, екстремізм, тероризм та організована злочинність – має відбуватися на основі чесного і відкритого діалогу між європейськими країнами.

Передумовою для повного забезпечення свободи та однакових можливостей, данське головування вбачає, передусім, гендерну рівність, рівність можливостях незалежно від приналежності до соціальних груп, сексуальної орієнтації тощо. Данія має намір докладати зусиль до забезпечення прав людей з інвалідністю, зокрема усуненні забобон та стереотипів, наданні людям з інвалідністю ширших можливостей для участі в суспільному житті. Данія також обіцяє наполягати на зміцненні боротьби з катуваннями, у тому числі  на європейському континенті. Що стосується посилення демократичних принципів та протидії їх руйнуванню у європейських країнах, Данія має намір зосередитися на залученні дітей та молоді до розвитку демократії, сприяти формування серед них стійкого розуміння демократичних принципів.

 Міністр закордонних справ Данії Андерс Самуельсен і та генсек РЄ Турбйорн Ягланд
Міністр закордонних справ Данії Андерс Самуельсен і та генсек РЄ Турбйорн Ягланд

Перший захід у якості очільника КМРЄ Данія проведе вже за тиждень – у Коккедалі, що за три десятки кілометрів від столиці. 22-24 листопада там відбудеться міжнародна конференція експертів на тему «Європейська система прав людини у майбутній Європі».

Ключові події, що припадають на головування Данії – засідання Постійного комітету ПАРЄ 24 листопада у Копенгагені, зимова та весняна сесії Парламентської асамблеї Ради Європи – 22-26 січня та 23-27 квітня у Страсбурзі, 35-а сесія Конгресу місцевих та регіональних влад у Страсбурзі 26-28 березня, зустріч міністрів юстиції у Данії в квітні, 128-а сесія Ради Європи у данському Елсінорі 17-18 травня.

Також заплановано проведення заходів у ключі пріоритетів головування, зокрема конференцій на тему гендерної рівності, боротьби з тортурами, з питань захисту представників ЛГБТ-спільноти, а також семінарів на тему ставлення до людей з інвалідністю та розвитку демократичної культури.

ПРОГНОЗ ДЛЯ УКРАЇНИ: ДО НЕСПОДІВАНОК ГОТОВА

Данія буде ефективним керманичем у Комітеті міністрів. Так прогнозують і на це розраховують українські дипломати. Саме за головування Данії наша країна очікує на ухвалення нового Плану дій Ради Європи для України. Серед важливих напрямів роботи, які українські дипломати мають намір реалізувати за данського головування, – імплементація рішень Ради Європи щодо України. І ці рішення, передусім, стосуватимуться протидії російській агресії та захисту прав людини в окупованих Криму та на сході України.

 Міністр закордонних справ Данії Андерс Самуельсен
Міністр закордонних справ Данії Андерс Самуельсен

Оскільки Росія не полишає наміру повернення своєї делегації до ПАРЄ, до чого активно залучає своїх «захисників» та «агентів» всередині організації, то і під час данського головування ці спроби продовжуватимуться.

Наступна важлива зустріч відбудеться у Копенгагені, де вже 24 листопада засідатиме Постійний комітет ПАРЄ – орган, який може діяти від імені ПАРЄ. Саме на цьому засіданні не виключені спроби Росії через своїх адвокатів розпочати процедури, які не гарантують повернення, але можуть стати його передумовами у найближчому майбутньому. У дипломатичних колах воліють не давати прогнозів, але зізнаються, що до несподіванок готові.

Будник Ольга, Страсбург.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-