ОБСЄ видало рекомендації про доступ до правосуддя нацменшин

ОБСЄ видало рекомендації про доступ до правосуддя нацменшин

Укрінформ
Доступ до правосуддя для осіб, що належать до національних меншин, з точки зору запобігання конфліктів знаходиться в центрі уваги нового комплексу Рекомендацій для держав-учасниць Організації з безпеки та співробітництва в Європі.

Документ у вівторок в австрійському Граці представив Верховний комісар ОБСЄ у справах національних меншин Ламберто Заньєр, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Я настійно закликаю держави-учасниці сприяти доступу до правосуддя для всіх в суспільстві шляхом забезпечення того, щоб кожен аспект системи правосуддя був доступний національним меншинам», - заявив Заньєр.

Це, за його словами, включає в себе усунення перешкод, таких, зокрема, як мовні бар'єри, своєчасне надання відшкодування жертвам порушень прав людини.

Рекомендації спрямовані на підтримку зусиль держав-учасниць ОБСЄ щодо зміцнення довіри національних меншин до системи правосуддя. Недовіра може підірвати соціальну згуртованість, сприяти відчуженню і підвищити ризик етнічно мотивованих конфліктів, зазначають в Організації.

Читайте також: Реформа освіти поверне українську мову кожному українцю - Порошенко

Доступ до правосуддя полягає не тільки в здійсненні прав; він також має життєво важливе значення для запобігання маргіналізації і систематичної дискримінації. «Відсутність доступу до правосуддя і розчарування в державі можуть спонукати громади меншин звернутися за підтримкою до сусідніх держав або держав регіону, з якими вони мають етнічні чи культурні особливості. Це може ще більше посилити внутрішню і міждержавну напруженість», - кажуть в офісі Верховного комісаріата.

Всього за 25 років існування інституту Верховного комісара ОБСЄ у справах національних меншин було опубліковано 8 тематичних рекомендацій.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-