Румуни мітингують проти податкової реформи

Румуни мітингують проти податкової реформи

Фото
Укрінформ
Багатотисячні акції протесту проходять в неділю ввечері, 12 листопада, у багатьох містах Румунії: маніфестанти виступають проти затвердженої урядом податкової реформи, а також вимагають скасування поправок в системі правосуддя.

Про це повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

«Ми прийшли на мітинг, щоб висловити свою незгоду з поправками в системі правосуддя і в Податковому кодексі. Податкові поправки, зокрема, можуть призвести до зростання цін і зниження рівня життя пересічних громадян», - заявив один з протестувальників.

У столиці Румунії Бухаресті маніфестанти проводять акцію протесту перед офісом правлячої в країні Соціал-демократичної партії.

Акції протесту проходять також у таких великих містах Румунії, як Алба-Юлія, Арад, Констанца, Бреїла, Брашов, Клуж Напока та інших.

Читайте також: Румунія: Чи зможе влада уникнути політичного «харакірі»?

Проти внесення змін у правову систему і затвердження поправок до Податкового кодексу виступив і президент Румунії Клаус Йоханніс, назвавши податкові зміни «економічним авантюризмом».

Раніше уряд Румунії екстреною постановою затвердив поправки до Податкового кодексу, згідно з якими, податок на прибуток для великих підприємств скорочується з 16 до 10%, а соціальні зобов'язання переводяться від роботодавця до самого працівника.

Глава Національного банку Румунії зазначив у зв'язку з цим, що інфляція в Румунії може досягнути тривідсоткового бар'єру. Зокрема, після прийняття податкових змін різко впала в ціні національна валюта Румунії – лей. Якщо до прийняття поправок за один євро в обмінних пунктах давали 4,46 леїв, то після затвердження поправок один євро можна було купити за 4,6 румунських леїв.

У парламент Румунії знаходиться і пакет документів про внесення поправок у правову систему. Поправки передбачають, зокрема, позбавлення президента права призначати генерального прокурора і головного прокурора Антикорупційного управління, а Юридична інспекція виводиться з-під підпорядкування Вищої Ради магістратури. Якщо парламент поправки затвердить, голову Юридичної інспекції тепер буде затверджувати міністр юстиції, а не Вища Рада магістратури.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-