Британці відзначили День пам'яті полеглих у війнах

Британці відзначили День пам'яті полеглих у війнах

Укрінформ
У Британії пройшли урочисті заходи з нагоди Дня пам'яті полеглих, який традиційно відзначається в країнах Співдружності в річницю закінчення Першої світової війни.

Про це повідомляє ВВС.

"Сьогодні ми згадуємо більше мільйона британських військових і солдат Співдружності, які загинули в обох світових війнах. Цей день присвячений пам'яті про жертву, яку вони принесли, щоб ми зараз могли насолоджуватися нашою свободою", - сказав на урочистостях у Лондоні командувач британськими збройними силами сер Стюарт Піч.

Королівська родина традиційно бере участь в головній церемонії біля Кенотафа в центрі Лондона - аналога могили Невідомого солдата. Однак в цьому році королева Єлизавета II вперше не поклала до пам'ятника вінок (за неї це зробив принц Чарльз), а спостерігала за церемонією з балкона розташованого поруч міністерства закордонних справ.

На церемонії був присутній і новий міністр оборони Британії Гевін Вільямсон, який змінив на цій посаді Майкла Феллона, який пішов у відставку минулого тижня після обвинувачень в домаганнях.

Ще одна традиція 11 листопада - дзвонити в дзвони. Біг-Бен, знаменитий дзвін будівлі Парламенту, розташований поблизу Кенотафа, знаходиться на ремонті і вже майже три місяці не дзвонить, як зазвичай, кожну чверть години. Однак з нагоди Дня поминання лондонці знову почули його голос: дзвін традиційно дав сигнал до хвилині мовчання 11 листопада, об 11 годині 11 хвилин, а в ході недільної церемонії продзвонив знову.

У наступному році, коли в День пам'яті полеглих відзначатиметься 100-річчя закінчення Першої світової війни, по всій Великій Британії дзвони задзвонять в 1400 церквах - стільки дзвонарів загинули під час війни.

Спочатку День поминання був присвячений полеглим воїнам Першої світової: Комп'єнське перемир'я, яке поклало край бойовим діям, було підписане 11 листопада. Пізніше в цей день стали згадувати і жертв Другої світової війни, і всіх загиблих в менших збройних конфліктах і гарячих точках.

Його головний символ - червоні маки, які символізують макові поля Фландрії, де ховали загиблих солдат. 11 листопада до Кенотафа теж покладали вінки з червоних маків.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-