Косово звинувачує Сербію в зриві діалогу ордером на арешт

Косово звинувачує Сербію в зриві діалогу ордером на арешт

Укрінформ
Частково визнана Республіка Косово звинувачує Сербію в підриві діалогу між двома країнами, який підтримується Європейським Союзом, через відмову відкликати міжнародний ордер на арешт косовського прем'єр-міністра Рамуша Харадіная.

Про це повідомляє Reuters.

Напруженість між державами почалася на початку цього року після того, як Рамуш Харадінай, який у вересні отримав посаду прем'єр-міністра, був заарештований за виданим Сербією ордером на арешт.

Він був звільнений після того, як французький суд відхилив прохання Белграда про екстрадицію.

"Створення списків та звинувачення людей за фальшивими доказами належить до темних часів сербської держави за керівництва Слободана Мілошевича. Це не сприяє діалогу між Косово та Сербією, як двома суверенними та сусідніми державами", - сказав політичний радник Харадіная Халіл Матоші.

Читайте також: Дипломатичний скандал: Сербія терміново викликала свого посла з Києва

Як зазначається, західні чиновники, які знаходяться в Приштині, а також чиновники місцевих сил безпеки побоюються, що Харадінай може бути заарештований, якщо поїде за кордон з офіційним візитом, якщо ордер на арешт не буде знятий.

Повідомляється, що наступного тижня Харадінай їде до Брюсселя – це його друга поїздка до іноземної держави з моменту вступу на посаду.

У вересні уряд Сербії заявляв, що ордер на арешт Харадіная залишається чинним.

Республіка Косово - частково визнана держава на Балканах, чию незалежність визнали 110 держав.

Внаслідок війни 1999 року між сербами та албанцями край перейшов під контроль ООН (хоча де-юре залишався автономією у складі Сербії). 17 лютого 2008 року парламент Косова проголосив незалежність краю в односторонньому порядку. Сербія досі не визнає незалежності Косова, через що країна не має остаточного визнання у світі. У 2016 році було підписано Угоду про асоціацію між Косовом та Європейським Союзом. Держава є потенційним кандидатом на вступ у ЄС (який ще не подав заявку на членство).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-