МЗС Британії, США, Франції і ФРН вимагають від Асада

МЗС Британії, США, Франції і ФРН вимагають від Асада "відкрити" всю хімзброю

Укрінформ
Міністри закордонних справ чотирьох країн засудили застосування урядовими військами президента Сирії Башара Асада хімзброї і зажадали надати Організації із заборони хімічної зброї дані про всю зброю, що є в наявності.

 Про це йдеться в Спільній заяві з хімічної зброї в Сирії глав МЗС Великої Британії Бориса Джонсона, США Рекса Тіллерсона, Франції Жан-Іва Ле Дріана і ФРН Зігмара Габріеля, повідомляє кореспондент Укрінформу. 

 «Сирійський режим порушив міжнародне право, у тому числі Конвенцію про хімічну зброю. Ми засуджуємо цей мерзотний акт і вимагаємо, щоб сирійський режим негайно припинив всяке застосування хімічної зброї і нарешті задекларував в ОЗХЗ всю хімічну зброю, якою володіє», - йдеться в заяві.

Міністри нагадують, що 26 жовтня Організація із заборони хімічної Зброї -об'едіненний слідчий механізм Організації Об'єднаних Націй (JIM - орган, створений одноголосним рішенням РБ ООН) прийшов до висновку, що режим Асада несе відповідальність за використання зарину в Хан-Шейхуні 4 квітня 2017 року. «Ми повністю довіряємо висновкам JIM, його професіоналізму і незалежності», - підкреслюють вони.

JIM також виявив, що ІДІЛ несе відповідальність за застосування гірчичного газу в місті Хоуш Ем у вересні 2016 року протягом двох днів поспіль. Міністри засудили також цей «підлий вчинок» і в черговий раз заявили про свою  рішучість раз і назавжди перемогти терористичний рух. 

У документі наводяться дані і про інші виявлені випадки застосування хімічної зброї в 2014 і 2015 роках.

Читайте також: Експерти ООН довели: ІДІЛ і війська Асада застосовували хімічну зброю в Сирії

«Ми засуджуємо застосування хімічної зброї ким завгодно і де завгодно», - йдеться в заяві.

Джонсон, Тіллерсон, Ле Дріан і Габріель єдині в думці про те, що для міжнародного співтовариства життєво важливо продовжувати розслідування випадків застосування хімічної зброї в Сирії. Тому вони настійно закликають РБ ООН підтримувати слідчий потенціал JIM. А також вжити заходи, щоб з урахуванням висновків комісії «послати недвозначний сигнал про те, що особи, відповідальні за використання хімічної зброї, будуть притягнуті до відповідальності».

Нині необхідно докласти рішучі міжнародні зусилля для притягнення винних до відповідальності, забезпечення справедливості для жертв таких нападів і запобігання їх повторенню, заявили глави дипломатичних відомств 4 країн. Вони підкреслили, що Рада Безпеки і всі його члени несуть спільну відповідальність за захист міжнародного режиму нерозповсюдження і виконання своїх попередніх зобов'язань.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-