Британський уряд чекає рішення суду для визнання Голодомору геноцидом

Британський уряд чекає рішення суду для визнання Голодомору геноцидом

Укрінформ
Уряд Британії готовий визнати Голодомор в Україні геноцидом лише після того, як зазначений термін стосовно трагедії 1932-33 років встановить британський суд.

Про це йшлося під час дебатів у британському парламенті, що відбулися 7 листопада, повідомляє посольство України у Великій Британії у Facebook.

"Представник британського Міністерства закордонних справ Алістер Бурт у відповідь на запитання парламентаріїв пояснював, що слово "геноцид" є юридичним терміном, який окреслює злочин, а тому бажано його встановити в результаті судового процесу", - йдеться у повідомленні.

Урядовець наголосив, що багатомільйонні жертви сталінського режиму в Україні є наслідком злочинів радянської влади, які Британія однозначно засуджує, і уряд у Лондоні готовий застосовувати термін "геноцид", якщо таке рішення ухвалить "будь-який британський суд".

Водночас депутат Полін Латам, яка була ініціатором дебатів, висловила розчарування тим, що уряд не готовий знайти спосіб офіційно визнати Голодомор в Україні 1932-33 років геноцидом, як це вже зробили близько 17 країн, включно з Австралією, США та Канадою.

У свою чергу посол України у Великій Британії Наталія Галібаренко, яка була присутня на дебатах, зазначила, що приєднується до британських парламентаріїв, "які висловили своє розчарування нинішньою позицією уряду, який не готовий визнати Голодомор геноцидом, посилаючись на необхідність судового рішення".

"Ми домовилися з депутатами продовжити співпрацю у питанні привернення суспільної уваги до цієї трагедії, а також звернулися до уряду із закликом включити питання Голодомору до шкільної програми у Великій Британії", - зазначила український дипломат.

Читайте також: Член Конгресу США: Важливо не допустити повторення Голодомору

Як повідомляється, на дебатах, що відбувалися в окремій кімнаті паралельно із засіданням у Палаті громад, виступили 5 депутатів із різних партій. Фактично усі вони висловилися за те, щоб Британія визнала Голодомор в Україні геноцидом.

Парламентарії говорили про те, що Росія, проголосивши себе спадкоємицею Радянського Союзу, має також визнати відповідальність за злочини щодо українців.

Пролунало і застереження, що уряд у Лондоні мусить виробити конкретні кроки, які гарантуватимуть, що навіть після виходу з ЄС Британія буде дотримуватися режиму європейських санкцій стосовно Москви, запроваджених унаслідок нинішньої агресії Росії проти України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-