Тема подвійного громадянства австралійських міністрів переросла в істерію – урядовець

Тема подвійного громадянства австралійських міністрів переросла в істерію – урядовець

Укрінформ
Скарбник австралійського уряду Скотт Моррісон заявив, що ситуація із звинуваченнями високопосадовців у подвійному громадянстві опустилася до рівня «істерії».

Так він прокоментував нові звинувачення у біпатридності, тепер уже міністра екології Австралії Джоша Фрайденберга, пише газета The Australian.

«Це показує, що потрібно зупинитися і рухатися далі. Якщо є проблеми з громадянством у окремих міністрів, то вони повинні їх підняти і вирішити у Верховному суді, а не через ЗМІ. Нам, як уряду, потрібно рухатися далі і зосереджуватися на речах, важливих для австралійців», - сказав Моррісон.

Така заява урядовця прозвучала на фоні виправдальної кампанії міністра екології Австралії Джоша Фрайденберга, якого ЗМІ звинуватили у наявності угорського громадянства по материнській лінії. Сам міністр оприлюднив довідки з архіву, які засвідчують, що на момент прибуття до Австралії його мати була особою без громадянства, яка тікала з Угорщини після Голокосту.

Водночас інші члени правлячої Ліберальної партії, зокрема депутат Кевін Ендрюс, вважають, що проблема ставить під загрозу авторитет уряду, і для її вирішення потрібно провести перевірку усіх 226 депутатів.

«Це проблема... Кожного дня виникає якась інша справа. Нам потрібно вирішити це принципово. Члени парламенту повинні дотримуватися Конституції. Якщо ні, то як ми можемо вимагати від австралійців поваги», - заявив Ендрюс.

Міністр фінансів Матіас Корманн натомість вважає, що перевірка несправедливо поставить депутатів під підозру.

«Ми не можемо дозволити собі потрапити в ситуацію, коли всі вважаються порушниками і доводять, що вони ними не є. У цивілізованому суспільстві, в демократичній країні, якою є Австралія, важливо дотримуватися правил і процедур, встановлених Конституцією. Єдиним органом влади в Австралії, який має право вирішувати питання щодо відповідності Конституції членів парламенту, є Верховний суд» - заявив Корманн, даючи зрозуміти, що загальний аудит нічого не дасть.

Попри те, що про недоцільність перевірки висловився прем’єр-міністр країни і лідери опозиції, самі міністри почали кампанію з доведення своєї невинуватості. Зокрема, у четвер міністр торгівлі Стівен Чобо продемонстрував лист італійського консульства у Брізбені, який підтверджує, що він не є і ніколи не був громадянином Італії.

Читайте також: Саакашвілі відмовили у статусі біженця в Україні

Як повідомлялося, нещодавно віце-прем'єра Австралії звільнили через подвійне громадянство. Зокрема, Вищий суд Австралії постановив, що призначення на посаду віце-прем'єра Барнабі Джойса та 4 інших політиків було неправомірним через наявність у них подвійного громадянства.

Встановлено, що, крім австралійського громадянства, Джойс має паспорт Нової Зеландії.

Фото Новости Канберры

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-