Вибори у Чехії: партія мільярдера-переможця сформує уряд меншості

Вибори у Чехії: партія мільярдера-переможця сформує уряд меншості

Укрінформ
Центристсько-популістська партія ANO, якою керує мільярдер і медіамагнат Андрей Бабіш, формуватиме уряд меншості.

Про це у вівторок, 31 жовтня, заявив лідер партії, 63-річний Бабіш після зустрічі з президентом Чехії Мілошем Земаном, який уповноважив його на формування уряду, повідомляє DW з посиланням на інформагенцію dpa.

"Ми сформуємо уряд меншості та спробуємо переконати за допомогою нашої програми депутатів і представників інших партій", - заявив Бабіш на спільній прес-конференції з Земаном. Бабіш планує створити новий уряд до Різдва.

ANO здобула 78 місць із 200 у парламенті. Серед інших політсил, які пройшли до парламенту, лише в Комуністичній партії Чехії та Моравії (KSCM) заявили, що можуть підтримувати ANO за умови виконання частин програми комуністів.

Читайте також: Євроскептики і популісти продовжують перемагати в Європі

Президент Мілош Земан оголосив, що готовий дати Бабішу другий шанс для формування уряду, якщо перша спроба зазнає невдачі. Новостворений уряд у Чехії повинен отримати вотум довіри від парламенту. Чеський парламент має провести установче засідання 20 листопада.

У своїй виборчій програмі політсила Бабіша пропонувала, зокрема, не допустити запровадження євро в Чехії, опиратися прийому біженців та поглибленню співпраці в рамках Європейського Союзу. Бабіш після виборів заявляв, що його партія - проєвропейська, а сам він прагне зробити так, аби Чехія відігравала активнішу роль у ЄС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-