Незалежність судочинства в Польщі під загрозою - спецдоповідач ООН

Незалежність судочинства в Польщі під загрозою - спецдоповідач ООН

Укрінформ
Незалежність судової гілки в Польщі в результаті прийнятих законів перебуває під загрозою.

Про це у Варшаві заявив спеціальний доповідач ООН Дієго Гарсія-Сайян, повіюдомляє кореспондент Укрінформу.

“На мою думку, незалежність системи правосуддя та інші базові стандарти демократії, як верховенство права, сьогодні в Польщі перебувають під загрозою”,- заявив  Гарсія-Сайян, який від понеділка перебував з візитом у Польщі.

На його переконання, польський уряд хотів покращити ситуацію в системі судочинства, але “ліки, які призначалися на оздоровлення цієї ситуації, виглядають значно гірше за саму хворобу, від якої потерпає система судочинства”.

Читайте також: Польща підтримує територіальну цілісність Іспанії

Гарсія-Сайян додав, що зміни у судовій системі, які підготувала правляча партія PiS після перемоги на виборах в 2015 році, ставлять під сумнів роль, незалежність і принцип поділу влади на три рівноправні гілки.

Представник ООН зазначив, що зміни в системі судочинства повинні обговорюватися відкрито та із залученням суспільства, а не в зачинених кабінетах.

Реагуючи на заяву представника ООН, речник польського уряду Рафал Бохенек зазначив, що ці заяви є “неправдивими і шкідливими” для Польщі. Він висловив сподівання, що такі висновки Гарсія-Сайян зробив не на підставі повідомлень у ЗМІ. На його переконання, прийняті нормативні акти у Польщі не лише демократизують вимір правосуддя, але й усувають патології. 

Гарсія-Сайян зустрівся у Варшаві з представниками МЗС, канцелярії президента, Конституційного суду, суддями, речником громадянських прав тощо. За його словами, в червні 2018 року він представить звіт по Польщі в Раді з прав людини ООН у Женеві.

У Польщі в липні вибухнула політична криза у зв'язку з намаганням PiS прийняти три закони, що реформують систему судочинства - про Верховний суд, суди загальної юрисдикції та Національну раду судочинства. Президент РП Анджей Дуда наклав вето на два з трьох законопроектів - про  Верховний суд та  Національну раду судочинства. Станом на сьогодні тривають консультації між канцелярією президента та PiS щодо змісту двох нових законопроектів  перед розглядом у парламенті країни.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-