Коаліційний уряд Австралії втратив більшість у парламенті

Коаліційний уряд Австралії втратив більшість у парламенті

Укрінформ
Коаліційний уряд Австралії, до складу якого входять Ліберальна та Національна партії, втратив більшість у парламенті через рішення Верховного суду щодо подвійного громадянства деяких депутатів.

Про це повідомляє The Canberra Times

“Суд заявив, що при розгляді справи дотримувався “звичайного текстового значення” статті 44 Конституції (забороняє особам з подвійним громадянством обиратися до федерального парламенту – ред.), на підставі чого визначив, що віце-прем’єр Джойс та четверо сенаторів не відповідають її вимогам. При цьому незнання про наявність іншого громадянства суд у якості виправдання не визнав”, - прокоментували рішення у Високому суді.

Високий суд Австралійського Союзу (є судом останньої інстанції в Австралії) прийняв рішення про видворення з парламенту країни п’ятьох членів урядової коаліції, включно з віце-прем’єром Барнабі Джойсом.

Читайте також: Віце-прем''єра Австралії звільнили через подвійне громадянство

Таким чином, п'ять із семи членів парламенту, справи про громадянство яких виносилися на розгляд суду, позбудуться свого статусу. Серед них віце-прем’єр-міністр, лідер Національної партії Барнабі Джойс та заступник лідера національних у парламенті – Фіона Неш, сенатори від Партії зелених Ларісса Вотерс та Скотт Ладлем, а також сенатор від партії «Одна нація» Малкольм Робертс. Разом з тим, щодо ще двох фігурантів справи - колишнього міністра Кабінету міністрів Метта Канавана та члена парламенту Ніка Ксенофонта - рішення суду було позитивним, оскільки тип другого громадянства, яке вони успадкували, не дає їм громадянських прав в іншій країні. Попри це, Нік Ксенофонт ще до рішення суду оголосив, що залишить федеральну політику задля роботи у парламенті Південної Австралії, незалежно від того, яким буде результат розгляду.

Рішення суду призведе до перевиборів в одному з округів штату Новий Південний Вельс, що, у свою чергу, загрожує існуванню чинної урядової коаліції, яка мала мінімальну парламентську перевагу над опозицією в один голос.

Опозиція вже заявила про можливість дострокових виборів у парламенті або переформатування уряду.

Як повідомляв Укрінформ, понад два тижні тому в Австралії почалося слухання щодо правомірності обрання семи членів федерального парламенту, у яких було виявлено подвійне громадянство.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-