Шредер зіграв ключову роль у звільненні німецького правозахисника у Туреччині - ЗМІ

Шредер зіграв ключову роль у звільненні німецького правозахисника у Туреччині - ЗМІ

Укрінформ
Вирішальну роль у звільненні німецького правозахисники Петера Штойдтнера з камери попереднього ув'язнення зіграв екс-канцлер ФРН Герхард Шредер. 

Про це повідомляє Redaktionsnetzwerk Deutschland

"Герхард Шредер зіграв у звільненні правозахисника Петера Штойдтнера ключову роль", - стверджують ЗМІ.

Притягнути екс-канцлера в якості посередника запропонував міністр закордонних справ ФРН Зігмар Габріель (вони з Шредером є членами однієї партії - СДПГ). Питання було узгоджене з канцлером Німеччини Ангелою Меркель, інформує інформаційна служба.

Шредер особисто просив за Штойдтнера у ході зустрічі з турецьким президентом Реджепом Тайїпом Ердоганом. Турецький уряд, проте, поставив умову: судову процедуру має бути доведено до кінця належним чином, і на процес не має бути здійснено політичний тиск.

  Як повідомляв Укрінформ, наступне судове засідання у Стамбулі призначене на 22 лютого. Процес розпочався у середу вранці: Штойдтнеру і його колегам ставлять підтримку "терористичних організацій", що припускає позбавлення волі на строк до 15 років. Ті заперечують усі звинувачення. У другій половині для вісьмох правозахисників абсолютно несподівано для більшості і для них самих було оголошено про те, що вони вільні до наступного засідання і навіть без підписки про невиїзд. 

Німецький активіст і шведський правозахисник іранського походження Алі Гараві, які провели 100 днів у камері попереднього ув'язнення, у четвер вилітають в Європу. Петер Штойдтнер пізно ввечері у середу висловив свою вдячність усім, хто боровся за його звільнення і не зміг при цьому стримати сліз.

Реакція німецьких політиків на несподіване звільнення варіюється від стриманого оптимізму (що це перші кроки до нормалізації відносин між двома країнами) і надій на те, що Туреччина все ж є правовою державою до скепсису (звільнення з СІЗО - ще не визнання невинності). 

Читайте також: Турецький суд відпустив вісьмох правозахисників

Питання відносин між ФРН і Туреччиною, ЄС і Туреччиною є одним з основних тем, які обговорюють у четвер у Берліні представники Християнсько-демократичного союзу, Християнсько-соціального союзу, Вільної демократичної партії і Зелених у рамках коаліційних переговорів про формування уряду.

Фото: www.dw.com

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-