Сирійську Ракку повністю звільнили від ІДІЛ

Сирійську Ракку повністю звільнили від ІДІЛ

Укрінформ
Підтримувані міжнародною коаліцією під проводом США "Демократичні сили Сирії" (SDF) у п'ятницю, 20 жовтня, заявили, що повністю звільнили місто Ракка від бойовиків терористичного угруповання "Ісламська держава".

Заява речника очолюваного сирійськими курдами альянсу пролунала під час прес-конференції на розташованому в центрі міста стадіоні, який бойовики ІД свого часу перетворили на склад боєприпасів та величезну в'язницю, повідомляє DW.

"Наша перемога є перемогою над тероризмом, і звільнення Ракки знаменує останню главу в боротьбі з тероризмом у Сирії", - наголосив речник опозиційних до Башара Асада SDF Талаль Селло.

Про встановлення контролю SDF над Раккою, що вважалася столицею "халіфату" ісламістів, заявили ще 17 жовтня. Однак упродовж останніх днів тривали операції із зачистки та пошуку бойовиків у всіх кварталах Ракки. Контроль над містом планується передати цивільній адміністрації, заявили представники сирійської опозиції. Так само вони наголосили, що майбутнє міста та однойменної провінції вирішуватимуть самі жителі. Провінція Ракка визнаватиме владу демократичного децентралізованого уряду, а в цивільній раді будуть представлені як сирійські курди, так і араби, пообіцяли в SDF.

Читайте також: Терористи планують нове "11 вересня" - міністерство нацбезпеки США

За даними розташованого в Лондоні Сирійського центру моніторингу за дотриманням прав людини, близько 80% звільненого міста зруйновано. З огляду на це очікується, що нова влада міста співпрацюватиме з міжнародними організаціями та іншими державами задля відбудови міста.

"Демократичні сили Сирії" розпочали операцію із визволення Ракки від ІД рік тому. Місто було фактичною столицею ІД в Сирії. Ісламісти захопили Ракку в 2014 році.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-