Росія

Росія "утилізує" своїх православних радикалів на Донбасі - експерт

Укрінформ
ФСБ РФ рекрутує носіїв радикальної ідеології з ісламських та християнських громад Росії і переправляє їх у Сирію і на Донбас, здійснюючи в такий спосіб експорт радикалізму за межі країни та "утилізуючи" там його носіїв.

Про це заявив директор аналітичної групи Da Vinchi AG Анатолій Баронін на міжнародній конференції "Близькосхідний вектор зовнішньої політики Росії: цілі та наслідки", організованій Центром дослідження Росії, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Рівень народжуваності у мусульманських сім'ях у Російській Федерації є значно більшим, ніж у християнських, тож іслам дуже швидко розповсюджується на території Росії, в тому числі через демографічний чинник. У цьому випадку ми бачимо, що участь Російської Федерації у конфлікті в Сирії має ще й певний утилізаційний аспект", - сказав Баронін.

Читайте також: Доля режиму Асада мало хвилює Кремль – Огризко

Він поінформував, що очолювана ним аналітична група володіє підтвердженою інформацією, що експорт тероризму на територію Сирії здійснюється, зокрема, і представниками ФСБ Росії. За словами Бароніна,  вони знаходять людей з радикальними поглядами серед мусульманської громади Російської Федерації та забезпечують канали і фінансування їх вивезення на територію Сирії для участі у підрозділах "Ісламської держави".

Баронін також відзначив, що цей процес має певні паралелі з тим, що наразі Росія робить в Україні, тобто експортує радикалів, але з християнською ідеологією, на територію Донбасу.

"Тобто відбувається певний рекрутинг осіб, які є радикалістами за ідеологією, з ісламського світу та християнських громад, за рахунок яких здійснюється експорт радикалізму за кордони Російської Федерації", - констатував експерт.

Він також звернув увагу на те, що з початку війни у Сирії фіксується певне зниження терористичної активності на території Російської Федерації.

"Зрозуміло, що це не є певним успіхом ФСБ з точки зору виявлення радикалізму та превентивних заходів у боротьбі з тероризмом, а є наслідком того, що велика кількість радикальних осіб, які планували або були учасниками радикальних та терористичних організацій на території РФ, були вивезені на територію Сирії і там утилізовані", - переконаний Баронін. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-