Росія ментально і політично стає подібною до близькосхідних країн - експерт

Росія ментально і політично стає подібною до близькосхідних країн - експерт

Укрінформ
Свідома відмова Росії від західних цінностей і ставка на державне православ'я робить її подібною за суспільною і політичною культурою до близькосхідних країн.

Про це заявив директор Інституту сходознавства НАНУ Олександр Богомолов на міжнародній конференції "Близькосхідний вектор зовнішньої політики Росії: цілі та наслідки", організованій Центром дослідження Росії, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Девестернізація, демодернізація Росії призводить до її архаїзації, і вона стає дедалі більше подібною на одну з близькосхідних країн, принаймні за своєю політичною і суспільною культурою. Це є дуже прикрий наслідок цього процесу, і наразі він виглядає неспинним", - сказав Богомолов.

На думку науковця, ознакою цього є, зокрема, ідея "руського міра", який насправді є російським варіантом арабського світу, тобто сукупності нібито незалежних країн, але об'єднаних спільною релігією.

Читайте також: Доля режиму Асада мало хвилює Кремль – Огризко

Боголомов зазначив, що з часів Петра І Росія традиційно запозичувала смисли із Заходу, але оскільки нині вона свідомо ментально відрізає себе від Заходу, то починає занурюватися в близькосхідні ідеї і смисли.

У цьому контексті він нагадав тезу лідера російської організації "Христианское государство" Олександра Калініна, що "православна країна має бути такою, як Іран".

"Можна сказати, що це маргінал, якого наразі заарештували (за тиск на кінотеатри з вимогою не показувати фільм "Матільда" - ред.). Але якщо порівняти його заяву з тим, як можна сформулювати цінності, на яких побудована і внутрішня, і зовнішня російська політика, тобто антивестернізація, антиглобалізм, переорієнтація із Заходу на Азію, то, в принципі, цей хлопець просто показує крайню точку, де може опинитися Росія, крокуючи таким шляхом", - резюмував науковець. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-