Доля режиму Асада мало хвилює Кремль – Огризко

Доля режиму Асада мало хвилює Кремль – Огризко

Укрінформ
Захід досі не може позбутися ілюзій стосовно справжніх цілей російської зовнішньої політики на Близькому Сході, хоча її дії у Сирії свідчать, що вони далекі від декларованих. 

Про це заявив екс-міністр закордонних справ України Володимир Огризко на міжнародній конференції "Близькосхідний вектор зовнішньої політики Росії: цілі та наслідки", організованій Центром дослідження Росії, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"На превеликий жаль, поки що з боку Заходу навряд чи можна говорити про якусь адекватну реакцію на те, що відбувається на Близькому Сході. Якщо говорити про Росію, то, думаю, для всіх нас є очевидним, що захист режиму Асада є останньою метою, яку ставить перед собою Кремль", - сказав Огризко.

На його думку, насправді шляхом участі у цьому конфлікті Російська Федерація переслідує кілька цілей. Зокрема, вона хоче повернутися до числа тих, з ким Захід розмовляє, і це їй частково вдалося, зазначив Огризко.

Окрім того, Росія хоче посилити свою військову присутність у регіоні, і вона це успішно зробила, констатував дипломат. У цьому контексті Огризко нагадав, що російська присутність у Сирії починалася з пункту технічної допомоги ВМФ у сирійському місті Тартусі (військова база, створена у 1971 році - ред.), а сьогодні вона створила мережу військових баз, які обслуговують і військові кораблі, і авіацію, і сухопутні війська.

Читайте також: Між Росією й США гірші відносини, ніж у розпал "холодної війни" - екс-посол Канади

На переконання Огризка, Росія також має на меті подальше формування коаліції арабських країн, які опонують США в цьому регіоні, і, поза сумнівом, продовження дестабілізації ситуації в Європі через чергові хвилі біженців.

"На превеликий жаль, системного аналізу і системної реакції на ці події принаймні я не спостерігав", - констатував дипломат.

Він також акцентував увагу на тому, що на Заході досі продовжує існувати теза, що Росія їм потрібна для боротьби з міжнародним тероризмом. "Ну, вже більше, ніж те, що Росія робить для спонсорування цього тероризму, зробити важко... На цьому тлі Захід досі не може позбутися ілюзій відносно справжніх цілей російської зовнішньої політики", - вважає екс-міністр закордонних справ.

Дипломат зазначив, що його турбує "квола або ніяка" реакція Заходу на застосування Росією в Сирії забороненого міжнародними конвенціями касетного озброєння, а також те, що з боку міжнародних безпекових організацій немає реакції на грубі порушення прав людини і злочини проти людяності в Сирії.

"Те, що такі структури опікуються гуманітарними проблемами, дуже важливо, але мені здається, що це означає просто заховати голову в пісок", - резюмував Огризко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-