Недоробки проєвропейської коаліції в Молдові на руку проросійським силам – експерт

Недоробки проєвропейської коаліції в Молдові на руку проросійським силам – експерт

Укрінформ
Молдавський політолог Діонісій Ченуше вважає, що неефективне використання правлячою коаліцією потенціалу європейської інтеграції створює сприятливі умови для зміцнення позицій проросійських сил у Молдові.

Таку думку експерт висловив в аналітичній статті «Європейська інтеграція, проєвропейський уніонізм і недоліки молдавської влади», передає власний кореспондент Укрінформу в Молдові.

«Основним джерелом, що підживлює уніонізм (уніоністи – представники політичних рухів, які виступають за об'єднання Молдови з Румунією. – Ред.), є неефективність молдавської влади. Хоча європейська інтеграція надає інструменти для створення нових, додаткових інституціональних і фінансових можливостей для поліпшення життя населення, її потенціал використовується слабко», - зазначає Ченуше.

На його думку, кожна невдача проєвропейської влади допомагала уніоністським силам, але не тільки їм, оскільки посилення уніонізму служить і проросійським партіям, які вміло використовують геополітичні фобії громадськості для накопичення електорального капіталу.

Читайте також: У Молдові вимагають оголосити Бесеску персоною нон грата

Конкуренція між проектом інтеграції Молдови в ЄС як незалежної держави і проєвропейським уніонізмом, пише Ченуше, означає подвійний політичний виграш для проросійських сил.

З одного боку, вони мобілізують соціальні категорії, сприйнятливі до геополітичного месиджу. З іншого боку, вони дискредитують європейську інтеграцію і уніонізм одночасно, називаючи їх дестабілізуючими факторами для державності Молдови і тих цінностей, на яких вона ґрунтується.

На його думку, в списку переможених може виявитися проєвропейська непарламентська опозиція, яка, хоча і пройде до парламенту Молдови, може недорахуватися голосів через зростаючий уніоністський проєвропейський полюс.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-