Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Нав'язуваний референдум

Нав'язуваний референдум

Блоги
Укрінформ
Питання територіальної цілісності України – це прерогатива загальнонаціонального референдуму

Існує тенденція – спроба підмінити відновлення міжнародного права «чесним референдумом» в автономії. Сьогодні це мало турбує Кремль, а ось його західних доброзичливців і «чесних російських опозиціонерів» – хвилює. І саме такий підхід нам будуть нав'язувати.

«Порошенко погодився на новий референдум щодо статусу Криму». Такі або схожі заголовки сьогодні з'явилися в російськомовних ЗМІ по всьому світу. І я не сумніваюся, що вже за кілька годин з'являться коментатори, які будуть розповідати про зміну української позиції по Криму, визнання самої необхідності проведення референдуму і таке інше. І в такому перекрученні фактів – сила російської пропаганди.

Отже, що ж сказав Порошенко насправді? Одна з представниць міжнародних організацій запитала в українського президента, чи згоден він в участі міжнародних організацій у проведенні нового референдуму в Криму.

І Порошенко роз'яснив їй норми українського законодавства, згідно з якими питання територіальної цілісності України – це прерогатива загальнонаціонального референдуму. Але перед тим, як обговорювати питання його проведення, Україна повинна відновити контроль над Кримом.

Тобто Порошенко не сказав нічого нового. Перше, що потрібно зробити – це повернутися до норм міжнародного права. Тобто передати анексовану територію під українську юрисдикцію. А якщо потім виникне питання, пов'язане з територіальною цілісністю і суверенітетом – тобто, простіше кажучи, якщо населення цієї території захоче відділитися від України – то це може бути питанням тільки загальнонаціонального референдуму. Тобто референдуму, який повинен пройти на всій території України.

Це – проста логіка функціонування унітарної держави, навіть якщо вона надає автономні права окремим регіонах. Саме тому «забуксувала» ситуація з проголошенням незалежності Каталонії. Її прихильники вважають, що населення автономії має право саме вирішувати свою долю. А в Мадриді впевнені, що це справа всіх іспанців. Але чому європейці, які підтримують цей підхід Мадрида, повинні відмовляти в аналогічному підході Києву?

Не кажучи вже про те, що на відміну від Каталонії, де ідея незалежності завжди була одним із провідних політичних трендів, в Криму до введення російських військ про «незалежність» і навіть про відокремлення від України ніхто і не думав.

Не було в Криму «референдуму», якому могла б перешкодити Україна. Голосування пройшло в присутності російських окупантів. І я впевнений – в разі їхньої відсутності ніхто в Криму і не подумає ставити питання про відокремлення від України. Як не думав про це до анексії.

Однак справа не тільки в пропаганді, а й в очевидній тенденції – спробі підмінити відновлення міжнародного права «чесним референдумом» в автономії. Сьогодні це мало турбує Кремль, а ось його західних доброзичливців і «чесних російських опозиціонерів» – хвилює. І саме такий підхід нам будуть нав'язувати.

Віталій Портников

Еспресо

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-