Генсек ООН: засекреченість смертних вироків серйозно порушує права людини

Генсек ООН: засекреченість смертних вироків серйозно порушує права людини

Укрінформ
Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш засудив практику деяких урядів щодо засекречування даних про винесення вироків та виконання смертної кари, назвавши це порушенням прав людини як щодо засуджених, так і членів їхніх сімей.

З такою заявою він виступив у вівторок на тематичному засіданні в ООН "Прозорість і смертельне покарання", передає власний кореспондент Укрінформу.

"Прозорість – це передумова для того, щоб оцінити, чи здійснюється смертна кара відповідно до міжнародних стандартів прав людини", - підкреслив Гутерріш.

Він наголосив, що навіть найсправедливіший суд не застрахований від помилок. 

За його словами, потрібно вшановувати права родичів бути обізнаними, чи живий член їхньої родини, якому винесено вирок, чи він мертвий, і де похований. 

"Натомість деякі уряди приховують страти та застосовують систему секретності, щоб приховати, хто й чому знаходиться в камері смертників", - зауважив генсек ООН. 

Інші, за його словами, засекречують інформацію про смертну кару як державну таємницю, що робить її розголошення актом зради. Деякі уряди обмежують інформацію, яку можна повідомляти адвокатам, обмежуючи їх здатність оскаржувати вирок або просити помилування.

Читайте також: Сьогодні - Всесвітній день боротьби за скасування смертної кари

"Така непрозорість свідчить про відсутність поваги до прав людини засуджених до смертної кари та їхніх сімей. Це також завдає шкоди здійсненню правосуддя в цілому", - наголосив Гутерріш.

У цьому зв'язку він вкотре виступив із закликом припинити застосування смертної кари за будь-яких обставин у всьому світі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-