Опальний режисер Серебренніков назвав сучасний театр небезпечним мистецтвом

Опальний режисер Серебренніков назвав сучасний театр небезпечним мистецтвом

Укрінформ
Художній керівник московського "Гоголь-центру" Кирил Серебренніков, який перебуває під домашнім арештом, написав звернення до учасників XII театрального фестивалю-школи "Територія", який відкрився у Москві 10 жовтня.

Текст звернення порталу "Медуза" передали організатори фестивалю.

Наприкінці настанови, присвяченої самому фестивалю, "кільком суперінтенсивним за програмою дням", режисер заявив, що сучасний театр сьогодні - "є не просто найважливішим, передовим, а значить потужним, впливовим, смислоутворуюючим мистецтвом, але і небезпечним". "Таким, яким він став сьогодні у Росії, він не був практично ніде і ніколи. Тож подумайте над цим також. І - за роботу!" - написав режисер.

Звернення Серебреннікова зачитав на прес-конференції, присвяченій відкриттю фестивалю, художній керівник "Території" і Театру Націй Євген Миронов. 

Читайте також: Московський суд відмовився звільнити з-під арешту режисера Серебреннікова

Серебренніков написав звернення до учасників "Території" ще у серпні. Він припускав, що у ті дні, коли пройде фестиваль, він працюватиме у Штутгарті. Але 22 серпня режисер був затриманий, а наступного дня його відправили під домашній арешт.

Він перебуває під домашнім арештом у справі про розкрадання бюджетних грошей, виділених його театральній компанії "Сьома студія". Фігурантів справи обвинувачують у розкраданні 68 мільйонів рублів. Серебренніков та більшість інших обвинувачених відмовляються визнати себе винними. На угоду зі слідством погодилася піти колишній головний бухгалтер "Сьомої студії" Ніна Масляєва, вона дала свідчення щодо "учасників злочинної групи".

За версією слідства, фігуранти справи вкрали гроші, виділені театральній компанії Серебреннікова "Сьома студія" для роботи над проектом "Платформа". Слідство, зокрема, стверджує, що були викрадені гроші, виділені на виставу "Сон у літню ніч", яку у результаті нібито не було поставлено, хоча у дійсності вона пройшла із великим успіхом і досі залишається у репертуарі "Гоголь-центру".

На підтримку Серебреннікова, одного із найбільш відомих сучасних російських режисерів, висловилося багато діячів мистецтва, як у Росії, так і за кордоном.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-