Порошенко привітав Німеччину з Днем єдності

Порошенко привітав Німеччину з Днем єдності

Укрінформ
Президент України Петро Порошенко привітав Німеччину з національним святом - Днем єдності.

Вітання опубліковано на сторінці глави держави у Facebook

“Вітаємо Німеччину з Днем єдності!” - написав Президент.

Сьогодні в Німеччині відзначають національне свято – День німецької єдності.

3 жовтня 1990 року відбулося об’єднання Федеративної Республіки Німеччина і Німецької Демократичної Республіки – епохальна подія не тільки в історії Німеччини, але й усієї Європи кінця ХХ століття. Основою для об’єднання двох німецьких держав став Договір щодо остаточного врегулювання стосовно Німеччини (також його називають Договір “Два плюс чотири” – за кількістю країн, що його підписали: ФРН і НДР плюс Велика Британія, Франція, США і СРСР). 

Читайте також: День німецької єдності: Меркель визнала, що за 27 років вирішили не всі проблеми

Як відомо, після Другої світової війни територія Німеччини була розділена між країнами-переможницями (США, Британія, Франція і СРСР) на чотири зони окупації – радянську, французьку, британську і американську. До 1949 року західні держави об’єднали управління своїх зон окупації в Тризонію. Східна частина Німеччини залишалася під управлінням СРСР. 

24 травня 1949 року на території західної Німеччини була проголошена Федеративна Республіка Німеччина (ФРН). У жовтні того ж року на території радянської зони була проголошена НДР. Берлінський анклав оголошено формально під протекторатом США, Великобританії і Франції. У 1953 році він увійшов до ФРН. НДР і ФРН вважалися правонаступниками довоєнної Німеччини. Між ФРН і НДР кордон був з особливим режимом. У 1989 році він змінився на полегшений режим, після чого почався інтенсивний відтік німців з НДР до Австрії та ФРН. 

Процес об’єднання Німеччини став наслідком загальної кризи соціалістичного ладу, зокрема гострої кризи в СРСР. В результаті об’єднання на території колишньої НДР було створено 5 нових земель (Мекленбург-Передня Померанія, Бранденбург, Саксонія, Саксонія-Анхальт і Тюрингія). Кордони земель ФРН не змінилися. Нова Німеччина стала членом ЄС і НАТО. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-