Політики ЄС прокоментували ситуацію в Каталонії

Політики ЄС прокоментували ситуацію в Каталонії

Укрінформ
Європейські політики закликають до мирного і політичного вирішення ситуації в іспанській Каталонії, наголошуючи на нелегітимності проведеного референдуму.

Про це йдеться в оприлюднених у понеділок заявах деяких політиків ЄС, повідомляє власний кореспондент Укрінформу у Брюсселі.

"Насильство ніколи не може бути відповіддю. Ми засуджуємо усі форми насильства та вкотре наголошуємо на політичному діалозі", - підкреслив прем’єр-міністр Бельгії Шарль Мішель.

Щодо ситуації в Іспанії також висловився прем’єр-міністр Словенії Міро Церар.

"Я закликаю до політичного діалогу, дотримання верховенства права та мирного урегулювання", - сказав глава словенського уряду.

У Європарламенті політична група "Зелених" вимагає проведення слухань щодо ситуації у Каталонії на пленарній сесії, яка розпочалася цього тижня у Страсбурзі. Водночас ця ініціатива на даний момент заблокована фракціями Європейської народної партії та Прогресивного альянсу соціалістів і демократів, де великий вплив мають іспанські депутати.

"Це – сумний день для Іспанії та усієї Європи. Немає сумнівів, що так званий нереферендум, який організований та підтриманий каталонським керівництвом, буде визнаний нелегальним та нікчемним. Однак прагнення багатьох каталонців, які вийшли на вулиці, також мають бути почутими", - заявив лідер соціал-демократів у ЄП Джанні Піттелла.

Він наголосив, що вирішення конфлікту має полягати лише у політичній площині, а не у поліцейській.

Читайте також: ЄС не визнає референдум у Каталонії та закликає до діалогу

Лідер європейських лібералів Гі Верховстадт наголосив, що не хоче втручатися у внутрішні справи Іспанії, натомість закликав до деескалації ситуації.

"Лише рішення за результатами переговорів поміж усіх політичних партій, включаючи опозицію у каталонському парламенті, а також, ураховуючи конституційний устрій в країні, може забезпечити просування уперед", - сказав лідер європейських лібералів.

Як повідомив регіональний уряд Каталонії, явка на заборонений конституційним судом Іспанії референдум становила 42%. При цьому, як заявляють каталонські лідери, 90,1% учасників волевиявлення підтримали державну незалежність Каталонії, 7,9% були виступили проти.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-