Берлін вкотре закликає Багдад і курдів порозумітись

Берлін вкотре закликає Багдад і курдів порозумітись

Укрінформ
У Берліні наголошують, що референдум про відокремлення Іракського Курдистану від іншої території Іраку і його результати аж ніяк не сприятимуть стабілізації у регіоні.

Про це заявив на брифінгу в п'ятницю офіційний представник МЗС ФРН Мартін Шефер, повідомляє кореспондент Укрінформу в Німеччині.

"Ми звертаємося до центрального уряду у Багдаді, до парламенту, до керівництва курдів знайти спільне рішення і вихід з ситуації", - сказав дипломат.

Він відзначив, що виникає багато питань, пов'язаних з цим референдумом, які вимагають пояснень. У будь-якому разі "емоційне рішення" ставить під питання все, що міжнародне співтовариство робило для мирного процесу в регіоні. Його населення має жити пліч-о-пліч, а якщо так не виходить, це ніколи не принесе миру і процвітання народам, підкреслив Шефер.

Читайте також: Анкара заявила про нелегітимність курдського референдуму

Він також нагадав, що незабаром закінчується мандат бундесверу з навчання курдських солдатів(пешмерга), і бундестаг думатиме, чи продовжуватиме цю місію. Як раніше повідомляв Укрінформ, у січні ц.р. уряд ФРН вирішив продовжити до кінця січня 2018 року місію на півночі Іраку, де близько 150 інструкторів бундесверу навчають бійців курдського народного ополчення пешмерга, які беруть участь у боротьбі з терористичним угрупованням "Ісламська держава".

Раніше дуже критично про референдум висловився глава МЗС ФРН Зігмар Габріель, який відзначив, що рішення про проведення плебісциту було прийнято "без урахування застережень і всупереч одноголосно прийнятим рекомендаціям міжнародного співтовариства". При цьому він наголосив, що підсумки референдуму не матимуть юридичної сили, особливо в питанні приналежності так званих спірних територій. Німецька дипломатія занепокоєна тим, що цей крок може ускладнити нестійку регіональну ситуацію, яка відтепер стала ще набагато складнішою, до того ж завдасть шкоди спільній меті - боротьбі з ІДІЛ. Він закликав сторони уникати будь-якої ескалації і утриматися від односторонніх кроків щодо незалежності. Відкриті питання між Ербілем і Багдадом мають обговорюватися в рамках діалогу, впевнені у Берліні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-