Через вулкан евакуювали мешканців острова Амба

Через вулкан евакуювали мешканців острова Амба

Відео
Укрінформ
Виверження вулкана у Вануату спричинило безпрецедентну евакуацію цілого острова.

Про це повідомляє ВВС.

Зазначається, що всі 11 тисяч жителів острова Амба, який входить до складу держави Вануату, змушені покинути оселі. Людей переправлять до інших островів тихоокеанської держави. Вулкан Манаро-Вуї на острові Амба, що кілька днів гуркотів, на вихідних став викидати попіл у «помірному виверженні».

Спочатку влада евакуювала 6 тисяч жителів до притулків на іншу частину острова, проте згодом розпорядилася щодо повномасштабної евакуації.

Усіх остров'ян мають вивезти з Амби до п'ятниці. Чиновники місцевої служби з надзвичайних ситуацій називають повну евакуацію острова першою такою операцією в історії країни.

Влада Вануату підняла рівень загрози до другого 23 вересня, що означало збільшення активності вулкану Манаро-Вуї до «стану помірного виверження». Чиновники попередили про ризик випадіння каміння, вулканічного газу, кислотного дощу та попелу.

«Ми уже перевезли людей з висот до безпечних місць на заході та сході острова», - зазначив директор національного агентства запобігання стихійним лихам Шандрак Велегтабіт.

За його словами, є ймовірність, що вулкан почне повне виверження і тим самим спричинить найвищий рівень небезпеки, «тож ми повинні забрати людей з острова».

Більшість мешканців Амби перевезуть до сусіднього острова Пентекост.

Востаннє Манаро-Вуї вивергався у 2005 році - тоді 5 тисяч людей були змушені покинути домівки. Манаро-Вуї, як і вулкан Агунг на Балі, має ознаки неминучого виверження та розташований на Тихоокеанському вогняному колі.

У цьому поясі високої геологічної активності розташовані сотні активних вулканів Землі та регулярно відбуваються землетруси.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-