Ватне голосіння у Європарламенті: маргінали на гібридній службі у Кремля

Ватне голосіння у Європарламенті: маргінали на гібридній службі у Кремля

Укрінформ
Прихильники агресивної Росії - переважно представники комуністів організували у ЄП антиукраїнські «слухання»

Росія продовжує активну пропагандистську кампанію в Європі, метою якої є дискредитація України. Антиукраїнський шабаш у Європарламенті став черговим проявом розв’язаної Кремлем гібридної війни, і не лише проти України, але й по відношенню до всієї Європи та європейських цінностей.

Напередодні в Європарламенті у Брюсселі пройшли так звані «слухання» на тему, яка одразу видавалася підозрілою. Йшлося про «порушення прав людини, обмеження свободи преси і політичні репресії в Україні». Визначені для обговорення на заході «кричущі проблеми» явно не збігалися з офіційною політичною позицією законодавчого органу ЄС, який в усіх резолюціях щодо України виявляє неухильну підтримку державі та українцям.

Відтак, постало питання розібратися в організаторах зазначених «слухань» та складу запрошених учасників (спікерів) з України.

ДРУЗІ КРЕМЛЯ, ДРУЗІ ПУТІНА

Не було нічого дивного у тому, що захід пройшов під егідою традиційного проросійського пулу зі складу деяких членів Європарламенту.

Їх у законодавчому органі ЄС ще називають «друзями Кремля», або «друзями Путіна».

Тетяна Жданока
Тетяна Жданока

Це депутат від Латвії Тетяна Жданока, яка представляє цілком ліберально-демократичну фракцію «Зелених», але по суті своєю діяльністю компрометує цю політичну силу. Жданоку називають «першим російським депутатом Європарламенту». За радянських часів вона перебувала у лавах КПРС.

Андрей Мамікінс
Андрей Мамікінс

Інший організатор слухань – також латвійський депутат, представник соціал-демократів Андрей Мамікінс, росіянин, колишній журналіст. Загалом активність цього парламентарія (але не у питанні щодо України) заслуговує на належне визнання. Він просуває чимало слушних ініціатив у багатьох сферах, був співдоповідачем по безвізу для Грузії та сприяв позитивному ухваленню цього рішення. Також підтримав під час голосування безвізовий режим для України.

Але головною ударною силою заходу із дискредитації України виступили європейські комуністи, які називаються у ЄП «Об’єднаними лівими». Їх на заході представляв чеський парламентарій Іржі Машталка, член Комуністичної партії Чехії та Моравії. Він, до речі, свого часу закінчив Київський медичний університет ім. Богомольця. Відтак, каже чеський комуніст, він дуже «переживає» за ситуацію в Україні.

ЖЕРТВА ПОЛІТИЧНИХ РЕПРЕСІЙ ЧИ ЗРАДНИК ДЕРЖАВИ?

З української сторони, учасники заходу, які ще називають себе жертвами політичних репресій, оприлюднили вже давно відомі та скомпрометовані в Європі сигнали кремлівської пропаганди. Немає сенсу їх озвучувати – і в Україні, і в Європі ця риторика давно знайома. Хоча деякі заяви можуть й зацікавити компетентні органи України, адже «тягнуть», як мінімум, на оцінку в частині посягання на українську державність. Принаймні один із учасників з української сторони, скандальний журналіст та блогер, нині очікує на рішення суду касаційної інстанції відносно висунутого обвинувачення у державній зраді.

ПРО ТИХ, ХТО «УБОЛІВАЄ ЗА СВОЮ КРАЇНУ»

До Європарламенту також був запрошений колишній перший заступник генерального прокурора України Ренат Кузьмін. Але, як повідомила його довірена особа, він не зміг прибути. За озвученою версією, генпрокурор України нібито віддав наказ заарештувати Кузьміна під час перетину державного кордону, тому екс-заступник, який нині займається адвокатською практикою, вирішив не ризикувати та залишився в Україні.

Петро Симоненко
Петро Симоненко

Але найбільш упізнанною персоною був лідер політичної сили, ідеологія якої нині заборонена в Україні – Петро Симоненко. Він традиційно російською мовою говорив про «реакційні сили, які за допомогою ЄС і НАТО захопили владу в Україні». Ще там ішлося про порівняння України з фашистською Німеччиною, Гітлером, який знищив компартію тощо. Все у кращих совкових традиціях.

Цинічними були слова чеського комуніста Машталки, який після зустрічі у Брюсселі з Симоненком заявив, що «приємно було спілкуватися з людьми, які уболівають за свою країну».

ПОЗИЦІЯ ЧІТКА – ПОВНИЙ ІГНОР

За традицією демократичних сил у Європарламенті, подібні маргінальні заходи треба ігнорувати. Серед інших, окрім трьох вищезгаданих організаторів, у залі були присутні ще два депутати ЄП – болгарський комуніст та італійська комуністка.

Елеонора Флоренца
Елеонора Флоренца

Це славнозвісна Елеонора Флоренца, яка у травні цього року нелегально відвідала окупований Луганськ. Зрозуміло, що такі поїздки організовуються та фінансуються з Кремля.

Відтак ці так звані «слухання» пройшли для незначної кількості прихильників агресивної Росії. Але організатори, можливо, досягли своєї головної мети, створивши чергову брехливу картинку для російського пропагандистського телебачення.

Андрій Лавренюк, Брюссель.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-