Експерти ФРН хвалять політичний месидж Макрона і критикують економічний

Експерти ФРН хвалять політичний месидж Макрона і критикують економічний

Укрінформ
Німецькі експерти позитивно відізвалися про політичні месиджі, які послав своїм виступом напередодні президент Франції Еммануель Макрон, але піддали критиці економічну складову.

Таку думку висловив директор Інституту економічних досліджень – Ifo (Мюнхен) Клеменс Фуест.

«У сфері зовнішньої політики і політики безпеки, а також торговельної політики ефективніший ЄС був би вельми корисний», - зазначає Фуест.

Водночас плани Макрона для єврозони він не вважає правильними.

«Ані євро-бюджет, ані створення ще одного відомства європейського міністра фінансів не вирішить проблеми єврозони», - підкреслює Фуест. Він вважає, що куди важливіше було б забезпечити стабільність фінансового сектору і чіткішу відповідність відповідальності і контролю в економічній і фінансовій політиці.

Що стосується запрошення Макрона Німеччини взяти участь у «мозковій атаці» про майбутнє Європи, то ФРН не повинна відхилювати це запрошення, переконаний економіст.

Читайте також: Макрон пропонує масштабну реформу Євросоюзу

Голова правління Центру європейської політики Людей Геркен у свою чергу звертає увагу на те, що президент Франції послав «сміливий сигнал для інших держав-членів ЄС для подальшої розбудови Європи». Його пропозиції щодо форм співпраці, особливо в сфері зовнішньої, оборонної і політики відносно біженців, професор знаходить вельми розумними. Водночас відповідальність за реформу єврозони Макрон покладає виключно на держави, які в неї входять, і відкидає право на тривалу стабілізацію єврозони, взаємообмін боргів. Водночас він закликає до створення бюджету єврозони і міністра фінансів Європи, що, на думку Геркена, «призведе до подальшого перерозподілу в ЄС».

Читайте також: Макрон закликав створити єдину армію ЄС

Соціально-політичні цілі Макрона носять, за оцінкою професора, «виразний французьким штамп». Складається враження, що треба захищатися від «соціальної конвергенції», у тому числі, від дешевої конкуренції з боку Східної Європи.

Пропозиції щодо більш послідовну адекватну оцінку викидів Со2 у всіх секторах економіки у всіх державах-членах ЄС Геркен називає «бажаними». Проте ідея Макрона про введення мінімальної ціни на викиди Со2 від 30 євро в системі торгівлі квотами ЄС збільшує ризик перенесення торгівлі на CO2 в країни за межами Євросоюзу.

І, нарешті, пропозиція скоротити число єврокомісарів (до 15 осіб) за рахунок французького члена Європейської Комісії, експерт називає сміливим, новаторським і таким, яка спонукає інші уряди до дії.

У четвер канцлер ФРН Ангела Меркель матиме можливість обговорити з Макроном та іншими лідерами в Талліні ці пропозиції, повідомив у середу на брифінгу її прес-секретар Штеффен Зайберт.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-