Фракції бундестагу визначилися зі своїми лідерами

Фракції бундестагу визначилися зі своїми лідерами

Укрінформ
У вівторок у Берліні відбулися перші засідання практично всіх 6 фракцій, які будуть представлені в новому бундестазі, і вони визначилися зі своїми лідерами.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу в ФРН.

Керувати фракцією ХДС/ХСС продовжить 68-річний Фолькер Каудер. Він робить це з 2005 року, так довго, як ніхто інший. Щоправда, цього разу він отримав лише 77,3% підтримки при тому, що в минулі роки вона перевищувала 90%. Позначилося невдоволення членів блоку невтішними результатами виборів – лише 33%.

Читайте також: Штайнмайєр застерігає від зростання антисемітизму і ксенофобії після виборів

Колишній партнер по коаліції - СДПН - увійде до парламенту нового скликання з новим головою своєї фракції. Її очолить Андреа Налес, яка до формування уряду продовжує виконувати обов'язки міністра праці. За її кандидатуру голосуватимуть у середу, але питання вже вирішене. Висловлювалися припущення, що фракцію не проти очолити поки ще віце-канцлер/глава МЗС Зігмар Габріель, півроку тому ще й голова партії, однак її нинішній лідер Мартін Шульц ще напередодні поспішив назвати свого номінанта, що спостерігачі розцінили як м'яке відсторонення Габріеля від усіх керівних постів. Сам він поки не коментує ситуацію. У наступному уряді есдеки, судячи з усього, не будуть мати ні міністрів, ні держсекретарів – керівництво партії твердо заявило про відхід в опозицію.

Читайте також: Новий бундестаг дорого обійдеться платникам податків

Вільні демократи, які зуміли повернутися в парламент за підсумками виборів, назвали голову своєї фракції ще в понеділок. Ним стане керівник ВДП Крістіан Лінднер, кандидатуру якого підтримали одноголосно.

Зелені залишаються з двома співголовами з минулого складу парламенту – Антоном Хофрайтером і Катрін Герінг-Екардт.

Те саме і у Лівих. Щоправда, Сара Вагенкнехт і Дітмар Барч будуть переобрані в середині жовтня.

Читайте також: Німецькі ліберали хочуть діалогу з Путіним про "готовність змінювати політику"

Визначилися зі своїми кандидатурами у вівторок новачки – Альтернатива для Німеччини. Фракцію очолять перші номери виборчого списку Алісе Вайдель і Александер Гауланд. Настрій правопопулістам цього дня зіпсувала заява голови партії Фрауке Петрі про вихід з партії. Ще напередодні вона влаштувала демарш, залишивши спільну прес-конференцію після заяви про те, що вона не буде входити до фракції АдН, а буде незалежним кандидатом. Відносини в керівництві партії були давно непростими, але гучна заява саме в цей час викликала справжній ажіотаж.

Президентом бундестагу може стати нинішній міністр фінансів Вольфганг Шойбле. Попередній – Норберт Ламмерт - пішов на пенсію. Шойбле 75 років і він обирається в бундестаг з 1972 року. Посада спікера парламенту – квота партії, що має більшість – ХДС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-