Референдум про незалежність курдів: явка на рівні 76%

Референдум про незалежність курдів: явка на рівні 76%

Укрінформ
Близько 76% курдів проголосували на референдумі за незалежність Іракського Курдистану, який проходив у понеділок, 25 вересня.

Про це повідомляє Reuters із посиланням на місцевий телеканал Rudw. 

"Курди проголосували у великій кількості на референдумі за незалежність на півночі Іраку в понеділок, ігноруючи тиск із боку Багдада, погрози з боку Туреччини та Ірану та міжнародні попередження про те, що голосування може викликати ще більший регіональний конфлікт", - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, підрахунок голосів уже розпочався, а результати оголосять за 72 години.

Читайте також: Курди таки голосують за незалежність від Іраку попри заперечення Багдада

Відкрите голосування, на якому, як очікується, більшість віддадуть голоси за незалежність, не є обов'язковим і має на меті дати лідеру іракських курдів Масуду Барзані мандат на ведення переговорів про відокремлення регіону з Багдадом та сусідніми державами.

За даними виборчої комісії, у Курдистані та інших районах, що контролюють курди на півночі Іраку, в референдумі можуть взяти участь 5,2 млн людей.

Проти проведення референдуму виступили Ірак, Іран та Туреччина. Вони вважають, що він може посилити напруженість на Близькому Сході.

Раніше повідомлялося, що іракський парламент вимагає ввести війська на територію країни, яку контролюють курди, через референдум за незалежність Іракського Курдистану. Глава МЗС Туреччини Мевлют Чавушоглу, коментуючи референдум курдів, заявив, що якщо етнічні туркмени в Іраку зіткнуться з будь-яким тиском, Анкара негайно почне військову операцію в регіоні.

Також повідомляється, що Іран закрив кордон з Іракським Курдистаном у відповідь на проведення референдуму про незалежність регіону.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-