Берлін, Бундестаг: Перемога з осадом

Берлін, Бундестаг: Перемога з осадом

Аналітика
Укрінформ
Народні партії ФРН здобули перемогу, але результатом виборів незадоволені – занадто відчутні втрати

У неділю в Берліні пройшли: дощ, другий день марафону і вибори в бундестаг.

Дощ то припинявся, то посилювався; марафонці у більшості своїй подолали 42-кілометрову дистанцію; для політиків 24 вересня стало фінішем передвиборної гонки. Фінішем, гірким для провідних партій.

Блок ХДС/ХСС (Християнсько-демократичний союз і Християнсько-соціальний союз), як і передбачалося, вийшов на перше місце. Але перемогою це назвати важко: 33% – найнижчий результат з 1949 року.

Ще сумніші справи у Соціал-демократичній партії Німеччини, яка і зовсім показала найгірший результат за всю післявоєнну історію з 20,5%. І це при тому, що представники цієї партії не раз очолювали уряд країни.

Перші втратили 8,5% голосів, другі – 5,2%. Ще чотири партії, які пройшли до складу парламенту – всі набрали хто більше, хто менше. Вільна демократична партія отримала 10,7% (повернувшись до парламенту), Ліві - 9,2% (втративши роль лідера опозиції), Зелені - 8,9%.

У найбільшому виграші опинилися праві популісти – утворена в 2013 році партія, яку багато хто ще рік тому називав вискочкою. Сталося, мабуть, найгірше, чого побоювалися усі: Альтернатива для Німеччини не просто пройшла в бундестаг 67-го скликання, але стала в ньому третьою силою, отримавши 12,6%. Саме питання: хто прийде третім? - і становило інтригу передвиборної гонки, яку як тільки не називали: і "спальним вагоном", і "снодійним" і найнуднішою за всю історію.

На такий поворот подій взагалі чекали, про це попереджали результати соцопитувань. Але все ж в душі сподівалися, що пронесе. Але не пронесло. І тепер у будівлі старого рейхстагу будуть засідати люди, один з яких, співголова партії Олександр Гауланд, днями закликав віддати належне солдатам вермахту. Не дивно, що ввечері неділі на Александрплац, де АдН святкувала перемогу у своєму виборчому штабі, на вулиці більше тисячі людей влаштували акцію протесту, викрикуючи, "Нацисти, геть!". А саму партійну вечірку довелося припинити.

НА РОЗДОРІЖЖІ

"Чорний день для демократії", – так прокоментував результати лідер СДПН Мартін Шульц.

Керівниця ХДС Ангела Меркель було трохи стриманішою: "Ми, безумовно, розраховували на кращий результат. Я розчарована".

В обох виборчих штабах момент оголошення результатів екзит-полів зустріли важким мовчанням, на обличчях, звернених до екранів, можна було бачити відверту розгубленість. Адже програли ці партії популізму: консерватори "віддали" їм більше мільйона своїх виборців, есдеки – майже півмільйона. Згідно з висновками соціологів, 60% тих, хто проголосували за АдН, зробили такий вибір не стільки через симпатію саме до цієї ідеології, скільки через незадоволеність "титульними" партіями.

Момент закриття виборчих дільниць автору довелося зустріти у виборчому штабі СДПН. Півгодини знадобилося керівництву партії, щоб зібратися з думками і вийти до людей.

Напередодні виборів чимало спостерігачів і просто громадян говорили, що у разі значного програшу (а саме так і вийшло) Шульц повинен вчинити по честі і ні, не застрелитися, але оголосити про те, що йде у відставку.

Нічого подібного він не оголосив. Навпаки, сказав, що всі сили покладе на те, щоб і далі захищати ідеали соціал-демократії. За Шульцем в цей момент стояла його команда, в числі якої – декілька осіб, яким вже не бути міністрами у майбутньому уряді. Стояли зі скорботними, але рішучими обличчями. А поки ще віце-канцлер та глава МЗС Зігмар Габріель і зовсім в задньому ряду.

Їхню появу зустріли тривалими оплесками, майже як переможців, і скандуванням: "Мартіне, Мартіне!". Ще більше підтримали свого лідера, коли той заявив, що з цього самого вечора припиняється період співпраці СДПН з християнськими демократами. СДПН, втомлена від ролі молодшого партнера, йде в опозицію.

І дійсно, це навіть дуже благородно з їхнього боку. Адже це єдиний спосіб не допустити ситуації, коли праві популісти очолять опозицію, що означає неабиякий вплив на політику – головування в низці парламентських комітетів, можливість постійно направляти парламентські запити тощо.

Сама АдН тим часом вже щосили приміряє на себе роль вершителя законів. Одна з лідерів передвиборчого списку Алісі Вайдель заявила про намір насамперед скликати парламентську комісію з розслідування міграційної політики Меркель. А її колега, згаданий вище Гауланд і зовсім дійшов до того, що пригрозив "оголосити полювання" на уряд взагалі і його главу (Ангелу Меркель) зокрема. Саме це слово і вжив - "полювання".

ЗМІН ЩОДО УКРАЇНСЬКОГО ПИТАННЯ НЕ ПЕРЕДБАЧАЄТЬСЯ

Отже, якщо вірити Шульцу, повторення великої коаліції не буде. Хоча деякі політики звинуватили його в тому, що він погарячкував. Але GroKo була вимушеною: ні християнські союзи, ні есдеки у 2013 році просто фізично, за кількістю голосів, не змогли створити альянси з більш близькими їм за ідеологією політсилами. І дійсно вона обтяжувала обох партнерів.

Залишається найбільш ймовірний варіант, так, власне, практично єдино можливий – так звана "Ямайка" (за кольорами партійних прапорів - чорний, жовтий і зелений): християнський блок, вільні демократи та Зелені. На рівні національного парламенту такої коаліції ще не було. У минулому ВДп входила в уряд з ХДС/ХСС, а Зелені – з СДПН.

У народі такий варіант великого ентузіазму поки не викликає. Згідно з опитуваннями громадської думки, "Ямайку" схвалюють лише 23% респондентів, а поганим варіантом її назвали вдвічі більше опитаних.

Хай там що, але кооперуватися консерваторам з кимось буде необхідно, і залишаються, по суті, тільки ці двоє. Ще раніше Меркель категорично відкинула партнерство з АдН (з ними ніхто не буде вступати в альянси) і з Лівими. А для формування парламентської більшості потрібно 50% голосів плюс 1 голос.

Ситуація виглядає так: християнські сили отримують 200 місць (втративши цілих 55 проти попереднього законодавчого періоду), соціал-демократи – 153 (на 40 менше), ліберали – 80, пост-комуністи – 69, Зелені – 63, АдН – 94.

Канцлер зазначила після оголошення попередніх результатів, що ХДС/ХСС залишається найсильнішою партією, і заявила, що сповнена рішучості найближчим часом заходитися до формування нової більшості і, відповідно, уряду. Втім, вона делікатно не стала називати майбутніх молодших партнерів. Переговори очікуються дійсно непрості і триватимуть, очевидно, не один місяць. Якщо до Нового року не вдасться домовиться, країну чекають перевибори...

Але інших варіантів, крім названого, практично немає. А ця коаліція буде дуже непростою. Принаймні, між ВДП і Зеленими існує чимало розбіжностей в позиціях. І їхні лідери – Крістіан Лінднер і Джем Оздемір – не раз відкрито пікірувалися в ток-шоу і заочно – через медіа. До речі, серед тих, щодо яких ці партії мають різні підходи, є і українське питання.

Але в цілому, змін політики щодо України не передбачається. Це зазначили в коментарях Укрінформу члени правлячої партії, з якими вдалося поспілкуватися увечері неділі в штабі ХДС, і аналітики.

Зокрема, депутат Європарламенту від ХДС Ельмар Брок запевняє, що не буде жодних принципових змін. "Меркель отримала мандат, і вона буде продовжувати свою зовнішню політику", – говорить політик, додаючи, що і Зелені надають дуже велику підтримку політиці щодо України.

Член цієї партії, радник Меркель з питань зовнішньої політики Крістоф Хойсген погоджується з цим. Він не бачить причин, через які Меркель змінювала б свою чітку позицію, а тому і політика майбутнього уряду щодо України не зміниться. "У тому, що стосується української політики, то і в такій коаліції ("Ямайка") я не передбачаю змін в політиці". Він також зазначив, що вже сьогодні ХДС/ХСС тісно співпрацюють з Зеленими по Україні, а члени цієї партії активно допомагають у проведенні реформ в Україні. (Зокрема, депутат Марі-Луїза Бек).

Експерт по Центральній і Східній Європі, Росії та Центральній Азії в Німецькій раді з міжнародних відносин (DGAP) Штефан Майстер вказує на те, що канцлер залишається, але міністр закордонних справ буде новий. І навіть якщо лідер лібералів Лінднер (той самий, який запропонував "заморозити" питання Криму) очолить МЗС, експерт не передбачає зміни курсу в короткостроковій і середньостроковій перспективі, оскільки "Меркель буде домінувати в цій темі". Але Україна своїми реформами повинна полегшити їй завдання.

Експерт у сфері озброєнь тієї ж Ради Крістіан Моллінг сподівається, що Лінднер "розуміє ефект своїх слів і пам'ятає про те, що записано в його партійній програмі". А в програмі прописано невизнання анексії Криму.

А директор дослідницького інституту DGAP Даніела Шварцер звертає увагу на те, що в новому парламенті будуть "два звучання, які мають значення": ХДС тримає жорсткий тон стосовно Росії, що визначає позицію по Україні, АдН – відверто проросійський, також і Ліві, СДПН і ВДП – помірні тони. "Але це не обов'язково означає, що буде зміна політики", – говорить експерт.

ОСОБЛИВОСТІ НАЦІОНАЛЬНОГО ГОЛОСУВАННЯ

На відміну від України, німецькі виборці мають можливість голосувати поштою. Цього разу таких була рекордна кількість – майже третина всіх, хто має право голосу.

Самі ж виборчі дільниці – майже такі самі, як у нас: в основному в школах, в аудиторіях члени виборчої комісії сидять за партами на тлі прапорів – німецького, ЄС і свого міста. Кабінки, правда, виглядають трохи інакше: встановлені прямо на столах, за які сідають виборці, не завішені.

Суворо заборонені селфі в момент волевиявлення – заповнення бюлетеня. Застукають – не зарахують ваш голос взагалі (у Берліні на цих виборах був як мінімум один такий випадок). А якщо раптом хтось захоче "покаруселить" – проголосувати кілька разів, то і зовсім може загриміти за ґрати на 5 років.

Казус трапився, коли я сфотографувала громадянина середніх років, який виходив з дільниці. Він зажадав стерти фото і не пішов, поки не переконався, що це зроблено, в іншому вів себе цілком коректно. "Шанувальник АдН", – відразу ж вирішили ми з колегами з інших країн.

За виборами стежили цілих 60 представників ОБСЄ. Максимальна кількість з 2005 року, коли такі представники почали приїжджати. На відміну від деяких інших країн, у Німеччині великої потреби стежити за тим, щоб все пройшло без фальсифікацій, немає.

Стосовно фальсифікацій, то очікувані побоювання російського втручання не виправдалися. Федеральний уповноважений з проведення виборів, правда, трохи наплутав, виклавши в ніч на понеділок результати голосування в Берліні, але це не було результатом зовнішніх злих підступів. Зате відзначилися "боти", причому з Росії, які активно закликали голосувати за АдН. Це, звичайно, не стало основною причиною успіху популістів, але тим не менш.

...Ввечері після виборів провідні політики всіх партій кочували з передачі на передачу, на яких вони змушені були сидіти поруч з новим сусідом – представниками АдН. І просто фізично відчувалося, наскільки це їм не подобалося. До речі, подейкують, що ще до дня виборів почалися суперечки про розсадку в самій сесійній залі – ніхто не хоче сидіти поруч з альтернативниками. Примітно, що самі вони ображаються на визначення "праві популісти", такими себе зовсім не рахують, і заявляють, що саме вони і є істинно народною партією.

Що ж. У низці федеральних земель, зокрема Тюрінгії, Бранденбурзі і Макленбурі-Передній Померанії АдН взагалі вийшла на друге місце. А в Саксонії – на перше (цілих 27%)! Така ситуація, без сумніву, не те що радикально змінює політичну картину в країні (в уряд вони все одно не потрапляють і навіть опозицію не очолять), але змінює її якимось чином. Яким – покаже час.

Поки що "народним партіям" (ХДС/ХСС і СДПН) належить "переварити" те, що трапилося і зробити висновки. І працювати під одним куполом.

Під ним зберуться 709 депутатів замість 631. Це буде найбільший бундестаг за всю історію.

Ольга Танасійчук. Берлін

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-