Клімкін: Без проєвропейської Німеччини ЄС приречений повторити помилки XX століття

Клімкін: Без проєвропейської Німеччини ЄС приречений повторити помилки XX століття

Укрінформ
На Німеччину та її вибори найближчої неділі дивитиметься вся Європа, в тому числі і європейська Україна.

Про це йдеться в коментарі міністра закордонних справ України Павла Клімкіна німецькому виданню Rheinische Post.

"Для України в цих виборах важливі не імена, їх повинні назвати німецькі виборці, а те, чи залишиться Німеччина для Європи тим, чим вона є зараз", - заявив Клімкін.

Міністр виділив три аспекти.

По-перше, за визначенням Клімкіна, Німеччина є наріжним каменем Європейського проекту, який зараз у небезпеці, як ніколи раніше. Він зазначив, що є політичні сили, які з успіхом апелюють до людських вад - егоїзму, нетерпимості, байдужості – і на цьому хочуть побудувати нове, більш темне майбутнє Європи, мовляв, європейський консенсус вичерпаний, можна обійтися і без нього. І в цей час Німеччина стоїть як непорушна скеля, заявив Клімкін. "Без сильної, проєвропейської Німеччини Європа приречена повторити найгірший досвід XX століття", - сказав глава МЗС України.

По-друге, за словами Клімкіна, Німеччина – це багато в чому совість Європи. Військова кампанія російського президента Володимира Путіна проти України стала моральним випробуванням для багатьох, зазначив міністр, додавши, що відреагували на неї по-різному, але ніхто не прийняв настільки близько до серця біль і несправедливість покарання України за її вибір, як Німеччина. Клімкін подякував німецьким друзям за допомогу Україні в тому, щоб мир і справедливість було відновлено.

Читайте також: Клімкін в ООН: Головна загроза для миру – нехтування міжнародним правом

По-третє, Німеччина - мотор Європи, продовжив міністр. Коли процвітає Німеччина, тоді й іншим європейцям добре, зазначив він. Економічні успіхи Німеччини були в останні роки фактором надії для всіх нас, підкреслив Клімкін і висловив сподівання, що так воно і залишиться.

За його словами, з моменту створення Європейського проекту було зрозуміло: об'єднана Європа переживатиме не лише гарні моменти. Сенс існування Європейського Союзу полягає в тому, щоб добре функціонувати у важкі часи, такі, наприклад, як зараз, йдеться в коментарі. Для цього потрібні як економічні сили, так і упевненість. Федеративна Республіка Німеччина досі мала і те, й інше, підсумував Клімкін.

Як повідомлялося, 24 вересня в Німеччині відбудуться парламентські вибори, за підсумками яких буде визначений канцлер і сформований кабінет міністрів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-