Глави МЗС трьох країн закликали курдів відмовитися від ідеї незалежності

Глави МЗС трьох країн закликали курдів відмовитися від ідеї незалежності

Заява
Укрінформ
Глави МЗС Туреччини, Іраку та Ірану закликали іракський автономний регіон Курдистан відмовитися від запланованого референдуму про незалежність.

Таку заяву міністри закордонних справ Туреччини, Іраку і Ірану - Мевлют Чавушоглу, Ібрагім Джафарі і Джавад Заріф зробили після тристоронньої зустрічі, яка відбулася в Нью-Йорку, повідомляє Анадолу

"Глави МЗС Туреччини, Іраку і Ірану наголосили, що виступають проти проведення референдуму, закликавши владу КРАІ (Курдська регіональна адміністрація Іраку - ред.) відмовитися від цієї ініціативи", - йдеться в повідомленні.

Автори заяви закликали владу КРАІ утриматися від проведення референдуму, який, за їх словами, не принесе користі ані курдам, ані Курдській регіональній адміністрації Іраку.

Читайте також: Генсек ООН назвав "несвоєчасним" референдум про незалежність Курдистану

Вони також вважають, що запланований на 25 вересня референдум ставить під загрозу досягнуті успіхи у боротьбі з ІДІЛ. "Необхідно зробити акцент на звільненні підконтрольних терористам ІДІЛ територій. Для досягнення стійкої безпеки та стабільності в Іраку важливо забезпечити стабільність на звільнених від терористів територіях», - йдеться у заяві. 

Крім того, міністри відзначили, що референдум суперечить конституції Іраку і може призвести до виникнення нових конфліктів у регіоні, які буде досить складно врегулювати.

Раніше прем'єр-міністр Іраку Хайдер аль-Абаді заявив, що "референдум суперечить Конституції Іраку, і його підсумки визнані не будуть".

Парламент Іраку виступив проти проведення референдуму про незалежність КРАІ.

Фото: АА

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-