Країни НАТО виступили проти нового договору про заборону ядерної зброї

Країни НАТО виступили проти нового договору про заборону ядерної зброї

Укрінформ
Країни НАТО виступають проти укладення нового Договору ООН про заборону ядерної зброї.

Про це йдеться в опублікованій у середу, 20 вересня, заяві Північноатлантичної ради, передає "Німецька хвиля".

У заяві НАТО наголошується, що "фундаментальна мета ядерного потенціалу альянсу полягає у збереженні миру, запобіганні насильству і стримуванні агресії".

"Доти, доки буде існувати ядерна зброя, НАТО залишатиметься ядерним альянсом. Спроба заборонити ядерну зброю договором, до якого не приєдналася жодна з країн, яка володіє такою зброєю, не принесе успіху, не призведе до скорочення наявної ядерної зброї, не зміцнить безпеку будь-якої країни, як і не сприятиме стабільності та миру на планеті", - йдеться в документі.

Читайте також: ООН оголосила про початок підписання Договору про заборону ядерної зброї

"Це загрожує підривом Договору про нерозповсюдження ядерної зброї, який складає основу глобальних зусиль у сфері нерозповсюдження та роззброєння впродовж останніх майже 50 років, а також загрожує підривом режиму гарантій МАГАТЕ", - йдеться в заяві.

Крім того, як підкреслюється в документі, договір про заборону ядерної зброї не враховує реальності зростаючих викликів міжнародній безпеці.

"В той час коли світ потребує єдності перед обличчям зростаючих загроз, зокрема, величезну загрозу, яку становить ядерна програма Північної Кореї, цей договір не бере до уваги дані виклики безпеки", - наголосили в альянсі.

Читайте також: "Запад-2017" продовжиться маневрами з ядерною зброєю - міністр оборони Польщі

Нагадаємо: 7 липня 122 країни-учасниці ООН схвалили текст Договору про заборону ядерної зброї. Проти проголосували Нідерланди, а Сінгапур - утримався. Жодна з дев'яти країн, що мають ядерну зброю: США, Росія, Великобританія, Китай, Франція, Індія, Пакистан, Північна Корея та Ізраїль, - не брали участь у переговорах щодо тексту договору і в голосуванні. Такою ж була позиція Німеччини та інших країн-членів НАТО.

Читайте також: Трамп в ООН пригрозив знищити Північну Корею

Договір про заборону ядерної зброї відкритий для підписання 20 вересня в Нью-Йорку. Він набуде чинності, коли його ратифікують 50 держав. Договір, який підтримали 122 з 193 країн, що входять в ООН, вводить заборону на розробку, випробування, зберігання, придбання і транспортування ядерної зброї.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-