Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Ключові зустрічі на полях сесії Генасамблеї ООН

Ключові зустрічі на полях сесії Генасамблеї ООН

Блоги
Укрінформ
Порошенко роз'яснив неприпустимість російського сурогату - імітації миротворчої місії "для охорони іншої місії"

На полях 72 сесії Генасамблеї ООН президент Порошенко зі своєю делегацією провели кілька зустрічей з європейськими колегами. В дні асамблеї хол нагадує мурашник, розділений на крихітні, символічні кімнати. Тут і проходять ключові зустрічі. 

Під час перемовин з президентами Польщі А.Дудою, Австрії А.Ван дер Белленом, Словаччини А.Кіскою, Болгарії Р.Радевим, Фінляндії С.Ніїністьо, з президентом Європейської Ради Д.Туском і Верховним представником ЄС Ф.Могеріні П.Порошенко ключовим питанням піднімав безпеку на Донбасі, деокупацію Криму і миротворчу місію. Він роз'яснив неприпустимість і непристойність пропонованого росіянами сурогату, імітації миротворчої місії, "для охорони іншої місії". Всі подібні ідеі мають одну мету – замороження конфлікту. Позиція ж України – чітка і однозначна: миротворці мають бути присутніми на всій окупованій територіі аж до украіно-російського кордону, в місії не може бути жодного росіянина – представника країни- окупанта, місія повинна сприяти демілітаризації й встановленню миру. 

Також під час всіх зустрічей президент виступив справжнім лобістом нещодавно прийнятого ВР Закону про освіту, роз'яснив нюанси нашої освітньої реформи (до речі, тут із нашими партнерами мав би активніше попрацювати уряд і вчасно провести відповідні консультації й роз'яснення). 

Президент Порошенко чітко заявив, що українське законодавство гарантує всім нацменшинам право на вивчення рідної мови, при цьому захищає українську і вимагає від громадян знати її й шанувати. В Украіні мови нацменшин захищені набагато сильніше, аніж в багатьох країнах- сусідах, де, попри велику українську діаспору, немає ані українських класів, ані українських шкіл. У нас є і школи, і класи для навчання дітей різних національностей. Примітно, що всі європейські партнери, з ким сьогодні були зустрічі, цілком сприйняли українську позицію, з повагою і розумінням поставилися до закону, що відповідає і європейській традиції, й практиці в їхніх країнах. 

Також з пані Могеріні й Д.Туском президент обговорив підготовку до саміту Східного партнерства, що відбудеться в листопаді. 

А в кулуарах сесії – коротке спілкування з президентами Румунії, Естонії, Кіпру. Помітно, коли між лідерами держав є особистий теплий контакт.

Ірина Геращенко
FB

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-