СРСР за час Карибської кризи втратив 64 військових - дані Міноборони РФ

СРСР за час Карибської кризи втратив 64 військових - дані Міноборони РФ

Укрінформ
Втрати радянських військ на Кубі під час гострої фази Карибської кризи становили 64 особи. 

Такі дані оприлюднені на сайті російського міністерства оборони, повідомляє ВВС Україна.

Як зазначається, вперше російська влада оприлюднила дані про втрати СРСР між 1 серпня 1962 і 16 серпня 1964 року.

9 вересня 1962 року на Кубу в рамках операції "Анадирь" були доправлені радянські балістичні ракети, які пізніше СРСР доукомплектував ядерними боєзарядами.

Ця операція, нагадують у російському міністерстві оборони, стала відповіддю на розміщення американських ракет у Туреччині і Італії, а також на "загрози американського військового вторгнення на Кубу".

Згідно із повідомленням міноборони Росії, зброя і техніка були завантажені на військові кораблі у портах Баренцевого, Балтійського і Чорного морів у липні 1962 року за умов підвищеної секретності. Капітани дізналися про кінцевий пункт призначення із секретних інструкцій лише після того, як кораблі пройшли Гібралтар.

У жовтні 1962 року пускові позиції балістичних ракет на Кубі сфотографував американський розвідувальний літак, після чого про радянські ракети дізналося вище військове командування США і президент Джон Кеннеді.

"Розширення радянської військової присутності на Кубі, розташованій за 200 км від США, спичинило Карибську кризу - різке загострення радянсько-американських військово-політичних відносин періоду "холодної війни", яке поставило світ на межу ядерного зіткнення між двома наддержавами", - йдеться у повідомленні російського відомства.

За підсумками операції "Анадирь" за зразкове виконання спеціального завдання ордени і медалі отримали понад тисяча радянських військових.

Наприкінці 1970-х у передмісті Гавани було відкрито меморіал радянським воїнам-інтернаціоналістам. Там були поховані 68 радянських солдатів та офіцерів, які померли на Кубі у 1960-ті роки. Проте за яких обставин вони померли, і скільки з них померли під час Карибської кризи, невідомо.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-