Додон vs 57 молдовських солдатів

Додон vs 57 молдовських солдатів

Укрінформ
Кому потрібна політика цілеспрямованого руйнування армії Молдови?

Молдову знову штормить. Бурхливі «хвилі» спричинені незаконно розквартированими на території невизнаного Придністров'я військами і озброєнням, на повному виведенні яких наполягає уряд і парламент країни. Натомість проти виведення російських військ із Придністровського регіону виступає президент Ігор Додон.

Тільки-но «гаряча фаза» суперечок почала спадати, як на початку вересня вибухнув новий скандал, спричинивши і новий виток політичної конфронтації між прем'єр-міністром Павлом Філіпом і президентом Ігорем Додоном. Цього разу «політична війна», як її назвали молдавські журналісти, між урядом і президентом спалахнула за участі (або неучасті) молдовського військового контингенту в традиційних військових навчаннях «RapidTrident», які щорічно проводяться на території України.

При цьому можна тільки припускати, які почуття переповнювали тих 57 молдовських військовиків, яким уряд і президент країни по черзі вмикали то червоне, то зелене світло: «їхати» або «не їхати» на навчання в Україну. За тим, «чий батько дужчий», як кажуть в Україні, спостерігає вся країна.

Фото: prezident.md
Ігор Додон. Фото: prezident.md

ЩОДО СУТІ

Як передбачає законна процедура, заступник міністра оборони (посада міністра залишається вакантною після звільнення Анатолія Шалару - вже майже 9 місяців) Георге Галбура звернувся до Головнокомандувача з листом про те, що молдавські військові готуються вирушити в Україну для участі в міжнародних навчаннях. Президент, через секретаря Вищої ради безпеки, прийняв рішення заборонити виїзд в Україну. Глава Кабміну Павло Філіп узяв ініціативу в свої руки і запропонував уряду видати окрему постанову про участь молдовських військовослужбовців у військових навчаннях.

Аргумент прем'єра виглядав переконливим. «Не думаю, що хтось зацікавлений, щоб у нас була слабка армія, а будь-які навчання лише сприяють підвищенню професіоналізму військовослужбовців», – заявив Філіп.

Однак президенту, мабуть, цього здалося недостатньо, і він призупинив рішення уряду, звинувативши виконавчий орган в порушенні Закону про державну безпеку. Питання зависло. І тоді у суперечку втрутилися експерти в галузі конституційного права.

Колишній член Конституційного суду Молдови Ніколає Осмокеску заявив, що президентська заборона не має юридичної сили, доки вердикт з цього питання не винесе Конституційний суд. Аналогічну думку висловив і екс-голова Конституційного суду Александру Тенасе. Негайною була і реакція уряду, який заявив через прес-секретаря прем'єра, що рішення Кабміну є чинним, і що молдавські військові все ж поїдуть підвищувати свій професійний рівень в Україну. Питання, здавалося б, вирішено, але все виявилося не так просто.

ЯКА АРМІЯ, ТАКИЙ І НЕЙТРАЛІТЕТ...

Якщо логічним підсумком суперечок щодо виведення російських військ і озброєння з Придністров'я стало звернення Молдови до Організації Об'єднаних Націй з проханням включити це питання в порядок денний Генеральної асамблеї, то війна заяв народ якось розчарувала і не викликала нічого, крім здивування. При цьому оголилися деякі проблеми, які перебували до цього в тіні.

Головним аргументом президента Ігоря Додона, який заборонив Національній армії взагалі брати участь у будь-яких військових навчаннях за межами країни, служить конституційний нейтралітет Молдови. Саме з цієї причини молдовські віськовослужбовці «пропустили» вже 5 міжнародних навчань.

Переважна ж більшість експертів, серед яких і колишні керівники міністерства оборони країни, переконані в тому, що статус нейтральної держави не може служити перешкодою для професійного зростання військовослужбовців. І наполягають на тому, що нейтралітет будь-якої держави потребує потужного і надійного захисту. А що може бути надійніше, ніж добре підготовлені і оснащені за сучасними вимогами Збройні сили країни. Ряд експертів і політологів, аналізуючи непросту ситуацію в регіоні, особливо після агресії Росії проти України, закликають переглянути конституційну статтю про нейтралітет держави.

Як зазначив колишній міністр оборони Молдови Віталіє Марінуца, «у нейтралітету будь-якої держави занадто висока ціна – і моральна, і матеріальна», відкрито вказуючи на необхідність підвищення обороноздатності країни та професійної підготовки військовослужбовців. Марінуца нагадав при цьому президентові, що в той час, як армія невизнаного Придністров'я постійно вдосконалюється, причому не без допомоги Обмеженої групи російських військ у регіоні, Молдова не тільки не збільшує видатки на оборону, а й відмовляється від участі у міжнародних навчаннях. Що, безумовно, підриває моральний стан військовослужбовців і авторитет самої армії.

Не зайве нагадати, що на міжнародні навчання держбюджет країни не витрачає, як кажуть, «ні копійки», всі фінансові кошти на ці цілі виділяють міжнародні партнери. Екс-міністр оборони, нині керівник опозиційної Ліберально-демократичної партії, політолог Віорел Чиботару, в свою чергу, нагадав про те, що Швейцарія теж нейтральна держава, але у неї одна з найпотужніших оборонних систем у світі.

Павло Филипп
Павло Філіп. Фото: gov.md

ПОПЕЛЮШКА НА СЛУЖБІ У ДЕРЖАВИ

Куди жорсткіше висловився Анатол Шалару, відправлений президентом Ігорем Додоном у відставку з посади міністра оборони Молдови на початку 2017 року. Шалару відкрито звинуватив президента в тому, що «він захищає в Молдові інтереси Російської Федерації і проводить цілеспрямовану політику на розвал молдовської національної армії». За його словами, якщо президент і далі буде діяти в тому ж дусі, то Національна армія Молдови ризикує опинитися в повній ізоляції, що категорично неприйнятно в сьогоднішній ситуації.

Екс-міністр навів, як приклад, рішення уряду США про призупинення фінансової допомоги для Національної армії Молдови у зв'язку з неучастю молдовських військовослужбовців у міжнародних навчаннях.

За останніми статистичними даними, оборонний бюджет країни на 2017 рік становить трохи більше 32 мільйонів доларів (близько 0,4% від ВВП), причому з цієї суми лише 3% коштів передбачені на капітальні вкладення в армію. При цьому, середньомісячна зарплата військових не перевищує 250 доларів. Висловлюючись про «скромне» фінансування збройних сил країни, екс-міністр назвав Національну армію «Попелюшкою на службі у держави».

Загострене питання про участь молдовських військовослужбовців у міжнародних навчаннях в Україні, завдяки втручанню уряду, здавалося б, врегульоване. Однак це не означає, що проблема зникла як така. Немає ніякої гарантії, що незабаром вона знову не намалюється на горизонті.

Адже, власне, і нинішній конфлікт – передчасно вважати повністю вичерпаним. Після опублікування (у ніч з середи на четвер) рішення уряду про участь у військових навчаннях в Офіційному Моніторі, президент Ігор Додон підписав указ про призупинення рішення Кабміну. Більш того, він пообіцяв покарати військових (аж до пониження у званнях), які все ж поїхали на навчання в Україну.

Залишається дочекатися рішення Конституційного суду з цього питання, щоб розставити крапки над «і». А щоб надалі уникнути непотрібних і безглуздих суперечок, особливо в сфері безпеки держави, глава уряду Молдови Павло Філіп вже доручив міністру юстиції Володимиру Чеботарю переглянути відповідну законодавчу базу.

Зінаїда Гурська, Кишинів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-