У бундестазі радять відразу не відкидати пропозицію Путіна

У бундестазі радять відразу не відкидати пропозицію Путіна

Укрінформ
Пропозицію президента РФ Володимира Путана про миротворців ООН може стати початком руху в напрямку виконання перших пунктів Мінських угод, тому не слід його відразу відкидати.

Про це в ексклюзивному коментарі кореспонденту Укрінформу в ФРН заявив координатор межобщественного співпраці з Росією, Центральною Азією і країнами Східного партнерства Гернот Ерлер.

«Зараз треба говорити, вести переговори, а не просто говорити «так» або «ні»; треба зрозуміти, що з'явилася можливість подивитися, чи з'являються більш суттєві шанси з цією місією «блакитних касок» виконати перші 3 пункти Мінських угод», - сказав депутат бундестагу.

Читайте також: Німеччина не сприймає дії Росії проти України та чекає від нас реформ

Він зазначив, що «об'єктивно нам терміново потрібен якийсь рух» для вирішення цього конфлікту. Вже 2,5 роки існує Мінськ-2, а не виконано навіть перший його пункт – встановлення перемир'я. Не вдалося відвести озброєння від лінії зіткнення і забезпечити нормальну роботу СММ.

«Це триває занадто довго; нам потрібен рух, і він почався», - вважає Ерлер.

Читайте також: Уповноважений уряду ФРН виступає проти дебатів щодо статусу Криму

Він зазначив, що Путін зробив у грі перший хід, дав першу подачу. Але зараз є побоювання, що українська сторона не погодиться, оскільки у пропозиції Москви дійсно є «умови». Вимога Києва про те, що місія ООН повинна охороняти 400 км неохоронюваної українсько-російського кордону є цілком обгрунтованю, визнає німецький політик. Однак він застерігає, що якщо з цим аргументом зараз буде сказано: «Ні», - то це буде виглядати так, що буцімто Україна не хоче ніякого руху, а Путін постане в такому світлі, що він є тим, хто хоче привнести цей рух.

Тому наразі, на його думку, "важливо скористатися сформованим моментом".

Примітним, відзначають в Берліні, є й те, що Путін більше не висуває вимогу паралельно обговорювати політичну частину Мінських угод.

«Це крок у правильному напрямку. І треба зараз сприйняти це як шанс, а не як пастку для України», - сказав Ерлер.

Читайте також: Україна довела до відома генсека ООН позицію щодо миротворців на Донбасі

Що ж стосується умови обмежити діяльність місії невеликою ділянкою території уздовж лінії розмежування, про це Ерлер також пропонує говорити з російською стороною.

«Це може бути лише початком», - говорить співрозмовник агентства.

Він зазначає, що в Німеччині та Європі були б раді, якщо б це вдалося, якби не було більше жертв серед людей та співробітників СММ і вийшло забезпечити дійсне перемир'я. Це має бути найпершою і найважливішою метою, підкреслив Ерлер.

«І якщо російська пропозиція зможе сприяти цьому, це було б позитивним варіантом», - резюмував він.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-