Путч у Чорногорії: організаторами назвали двох працівників військової розвідки Кремля

Путч у Чорногорії: організаторами назвали двох працівників військової розвідки Кремля

Укрінформ
Двох російських представників спецслужб назвали головними організаторами планування перевороту в Чорногорії на суді над 14 підозрюваними у справі, що відкрився 6 вересня в Подгориці.

Про це повідомляє Радіо Свобода.

"Підсудним інкримінують "створення кримінальної організації" з метою підірвати конституційний лад Чорногорії і перешкодити вступу країни в НАТО. За даними прокуратури, двоє згаданих росіян є оперативними працівниками військової розвідки Кремля. Їх також звинувачують у тероризмі. Чоловіків, яких ідентифікують як Едуарда Шишмакова і Володимира Попова, звинувачують в організації і координації спроби заколоту із сусідньої Сербії. Громадяни Росії перебувають в розшуку, їх судять заочно", - йдеться у повідомленні.

Судовий розгляд справи почався 19 липня у Подгориці, але його майже відразу зупинили через те, що захист зажадав усунути прокурорів у цій справі.

Суд у Чорногорії 8 червня підтвердив обвинувачення проти 14 підозрюваних у підготовці державного перевороту. Серед обвинувачених, крім двох росіян, яких судять заочно, є також двоє проросійських опозиційних лідерів Чорногорії - Андрія Мандич і Милан Кнежевич, дев'ять сербів і ще один громадянин Чорногорії.

Читайте також: The Telegraph показав знімки ГРУшників – організаторів путчу в Чорногорії

Андрію Мандича і Милана Кнежевича підозрюють в організації злочинної групи, яка, за даними прокуратури Чорногорії, планувала влаштувати заворушення, захопити держустанови і вбити тодішнього прем'єра Мила Джукановича після закінчення голосування на виборах 16 жовтня 2016 року.

Мандич і Кнежевич називають звинувачення проти них "фікцією".

Росія заперечує свою причетність як держави до цієї спроби перевороту, але активно підтримує місцеві групи, які виступали проти вступу Чорногорії у НАТО.

Чорногорія стала 29 членом НАТО на церемонії у Вашингтоні 5 червня.

Фото: AFP

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-