Азербайджан

Азербайджан "відмив" майже $3 мільярди для хабарів європейським політикам

Розслідування
Укрінформ
Журналісти Центру з дослідження корупції і організованої злочинності з'ясували, що влада Азербайджану з 2012 по 2014 рік через фіктивні компанії у Великобританії "відмила" майже $3 млрд для хабарів європейським політикам.

Про це йдеться в розслідуванні OCCRP.

"Влада Азербайджану використовувала фіктивні компанії у Великобританії для відмивання 2,9 мільярда доларів. Ці гроші йшли на підкуп європейських політиків, які лобіювали інтереси Азербайджану в ЄС і блокували резолюції, які засуджують порушення прав людини в колишній радянській республіці", - йдеться в повідомленні.

Згідно з даними розслідування протягом кількох років в Азербайджані представники правлячої еліти використовували "чорну касу" для виплат хабарів європейським політикам, придбання предметів розкоші, відмивання грошей та інших корисливих цілей.

Повідомляється, що на рахунки фіктивних компаній надходили десятки мільйонів євро від Рособоронекспорту, а згодом ці гроші, за даними журналістів, перераховувалися на рахунок першого віце-прем'єра республіки.

Читайте також: Азербайджанці підтримали зміну конституції країни

Як зазначається, дані про рух грошей на рахунках чиновників отримала датська газета Berlingske, яка поділилася ними з OCCRP. У спільному журналістському розслідуванні також брали участь Suddeutsche Zeitung (Німеччина), Barron's (США), Le Monde (Франція), The Guardian (Велика Британія), Bivol (Болгарія) та інші.

Прес-служба президента Азербайджану Ільхама Алієва офіційно заявила, що "ні президент Азербайджану, ні члени його сім'ї не мають відношення до цих звинувачень", повідомив АзерТАдж.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-