Єврокомісія стурбована змінами у системі правосуддя Румунії

Єврокомісія стурбована змінами у системі правосуддя Румунії

Укрінформ
Європейська комісія вважає, що підготовлені Міністерством юстиції Румунії законопроекти про внесення змін в юридичній сфері можуть серйозно підірвати основи незалежності правосуддя.

Про це заявила глава представництва Єврокомісії в Бухаресті Анджела Христя, передає власний кореспондент Укрінформу.

«Ми стурбовані тим, що пропозиції про внесення змін в систему правосуддя (якщо вони будуть затверджені парламентом) можуть негативно вплинути на незалежність правосуддя Румунії», - заявила Христя.

Читайте також: Україна просить керівництво Єврокомісії роз'яснити резонансну заяву Юнкера

Глава представництва Єврокомісії також висловила здивування тим, що в ЗМІ була оприлюднена інформація про те, що «запропоновані зміни у сфері правосуддя нібито обговорювалися і підтримуються Європейською комісією».

Як повідомляв Укрінформ, раніше міністр юстиції Румунії Тудорел Тоадер оприлюднив низку законопроектів про внесення змін в систему правосуддя. Зокрема, мова йде про позбавлення президента Румунії права призначати Генерального прокурора, а також керівників Управління по боротьбі з корупцією та Директорату по боротьбі з організованою злочинністю і тероризмом. Законопроектом передбачено також, що призначати прокурорів і суддів буде не Вища Рада магістратури, а Вища рада суддів, а Юридична інспекція переходить під контроль Міністерства юстиції.

Читайте також: Тисячі румунів на мітингах вимагають відставки керівництва парламенту

Президент Румунії Клаус Йоганніс розкритикував законопроекти, назвавши їх атакою на верховенство права і підривом засад незалежного правосуддя.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-