У Латвії попереджають про ризики провокацій під час навчань

У Латвії попереджають про ризики провокацій під час навчань "Захід-2017"

Укрінформ
Поліція безпеки Латвії (ПБ) розповсюдила заяву, в якій попередила про ризики можливих провокацій під час спільних російсько-білоруських навчань "Захід -2017", активна фаза яких припадає на період з 14 по 20 вересня.

Про це повідомляє Delfi.

"У зв'язку з цим ПБ має намір посилити контроль за будь-якими видами військової діяльності, а також військовими іграми", - говориться у повідомленні.

Читайте також: Ващиковський не виключає порушень кордону під час навчань "Запад-2017"

Наприклад, популярними на території Латвії командними, військово-спортивним іграми являються страйкбол (airsoft), lasertag. У процесі ігор учасники імітують дії різних озброєних структур, виконуючи поставлені сценарієм завдання. Щоб гра була цікавішою, гравцям пропонується військова форма для маскування, рушниці, оснащені різними аксесуарами, а також команди зазвичай використовують тактику військового стилю.

Поліція безпеки підкреслює, що в іграх використовуються симулятори бойової зброї, яка візуально не відрізняється від бойової. Гравці також використовують форму, яка візуально нагадує форму бійців інших країн, включаючи РФ або країн НАТО. При цьому на формі частенько відсутні спеціальні розпізнавальні знаки, шеврони або нашивки.

Читайте також: Напередодні навчань "Запад-2017" США направили до Литви сім винищувачів

Поліція вважає, що проведення подібних ігор під час великомасштабних військових навчань "Захід-2017" може ввести в оману і жителів Латвії та відповідальні інстанції. ПБ регулярно отримує від жителів інформацію про те, що у різних районах Латвії помічають озброєних людей у військовій формі без розпізнавальних знаків. Уся ця інформація ретельно перевіряється.

Напередодні навчань ПБ провела бесіди з організаторами й учасниками ігор airsoft, lasertag, вказавши на потенційну загрозу, а також негативний вплив, який вони можуть зробити на інтереси держави й громадську безпеку.

Оскільки ПБ вважає, що подібні ігри можуть використовуватися для прикриття можливих провокацій, це підвищує ризик перевірок учасників подібних заходів. Таким чином ПБ залишає за собою право, керуючись нормами закону й не виходячи за рамки своєї компетенції, проводити відповідні перевірки.

Раніше міністр закордонних справ Латвії Едгар Ринкевич також не виключив провокацій під час російсько-білоруських військових навчань "Захід-2017".

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-