Дуда: В конституції має бути конкретніше визначена роль президента

Дуда: В конституції має бути конкретніше визначена роль президента

Укрінформ
Президент Польщі Анджей Дуда заявив, що в конституції країни має бути конкретніше визначена роль президента.

Про це повідомляє Польське радіо.

"Повноваження мають бути чіткіше розділені. Що президент може зробити сам, коли необхідне порозуміння з міністром національної оборони, з главою Ради міністрів або, в справах зовнішньої політики, з міністром закордонних справ. Треба піти в одному з двох напрямків: або зміцнюємо позицію президента, адже він обраний на загальних виборах народом, або послаблюємо президента і він має радше підкреслювати певні цінності, виконувати церемоніальні функції, але тоді може бути обраний посередньо хоча б Національними зборами", – сказав Дуда.

Президент Польщі зазначив, що підтримка нинішньої конституції в момент її ухвалення була низькою через недопущення до голосування іншого проекту конституції, який розробила профспілка "Солідарність".

Читайте також: Шидло назвала заяву Макрона про самоізоляцію Варшави "зарозумілою"

Як додав глава Польщі, очевидними є недоліки основного закону. У цьому контексті Дуда назвав відсутність гарантій того, що пенсійний вік не буде підвищений, що й використала попередня урядова коаліція "Громадянської платформи" та Польської селянської партії.

У п’ятницю 25 серпня Дуда взяв участь у конференції в Гданську, що відкриває цикл дебатів перед референдумом на тему нової конституції, який він пропонує зорганізувати наступного року. Нинішній основний закон Дуда назвав "конституцією перехідного періоду" і переконував у необхідності вдосконалення деяких положень основного закону.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-