У Молдові нагадали про законну вимогу — вивести опергрупи армії РФ

У Молдові нагадали про законну вимогу — вивести опергрупи армії РФ

Укрінформ
Голова парламенту Молдови Андріан Канду вважає, що Росія повинна виконати свої міжнародні зобов'язання і вивести російські війська і озброєння з території Республіки Молдова.

Про це спікер заявив в інтерв'ю інформаційному порталу bigplanet.media.

«Це питання (виведення російських військ з території Молдови - ред.) постійно було і має бути в центрі уваги влади Республіки Молдова. Досі було зроблено ряд міжнародних заходів на рівні ОБСЄ через резолюцію, прийняту в Стамбулі. Тоді від Росії зажадали виведення військових сил і боєприпасів з території Республіки Молдова. Хочу зробити уточнення: влада Молдови говорить про виведення Оперативної групи армії Росії», - зазначив спікер.

Голова молдавського парламенту звернув особливу увагу на те, що мова не йде про миротворчий контингент (це трибічний формат: Молдова, Україна, Росія - ред.), який знаходиться в Зоні безпеки на Дністрі, а тільки про російську армію, у тому числі, про склади боєприпасів, які розташовуються в Придністровському регіоні.

Читайте також: Росія відмовилася обговорювати виведення військ з Придністров'я

Позиція влади Молдови про виведення російських військ, у тому числі через залучення міжнародної підтримки в цьому питанні, пов'язана, за словами спікера, передусім, з тим, що «іноземні війська на території Молдови порушують Конституцію держави, а саме принцип нейтралітету країни».

«Було б добре, якби Росія, в першу чергу, виконала  свої міжнародні зобов'язання і віддала перевагу б конструктивній поведінці, приступивши до обговорення можливого плану виведення військ, а не обрала негативну реакцію на відповідне звернення Молдови. Така вимога Кишинева - абсолютно законно», - зазначив він.

На території Придністровського регіону Молдови розквартирована Оперативна група російських військ (близько 1500 військовослужбовців),  а на військових складах в селі Колбасна Рибницького району зберігаються більше 20 тисяч тонн боєприпасів, авіаційних снарядів і бомб.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-