США хочуть перевірити військові об’єкти Ірану

США хочуть перевірити військові об’єкти Ірану

Укрінформ
МАГАТЕ слід перевірити деякі військові та наукові об’єкти Ірану на предмет проведення прихованих ядерних досліджень.

Про це в інтерв'ю Reuters розповіла Постійний представник США в ООН Ніккі Гейлі.

«Попередні дії Ірану свідчили про приховані роботи на військових базах та в університетах. У цих установах вже були прецеденти, тож цікаво було б знати, чи МАГАТЕ їх перевіряє, аби упевнитися, що зараз цього не відбувається?», - сказала Хейлі.

Читайте також: Іран погрожує США, що зможе створити ядерну бомбу за п'ять днів

Вона наголосила, що інспектори МАГАТЕ мають повноваження перевіряти військові об’єкти.

«Зараз вони мають повноваження інспектувати військові бази. Вони можуть приходити на будь-які підозрілі об’єкти, але чи роблять це?», - поцікавилася представниця США в ООН.

На її переконання, Тегеран не виступав би проти такої перевірки, якби не порушував умов «ядерної угоди».

«Чому б вони не погоджувалися на перевірку, якби нічого не приховували? Чому б не пускали МАГАТЕ?», - підсумував Гейлі.

Читайте також: Іран будує завод із виробництва зброї в Сирії – ЗМІ

Вона додала, що в середу поїде у штаб-квартиру МАГАТЕ у Відні, аби поставити ці запитання.

Зазначимо, що в Ірані запевнили у виконанні своїх зобов'язань згідно із «ядерною угодою» та виступили рішуче проти будь-яких перевірок, попередивши, що вони потягнуть за собою «серйозні наслідки».

Йдеться про угоду 2015 року, підписану у Відні між Іраном, групою 5+1 (п'ятьма постійними членами Ради Безпеки ООН: США, Росією, Китаєм, Францією, Великобританією, а також Німеччиною) та ЄС щодо ядерної програми Ірану. Перемовини між Іраном та 5+1 почалися в 2006 році, головною метою було отримати гарантії, що Іран не зможе виробляти ядерну зброю, проте має право збагачувати ядерне паливо для використання у цивільних цілях.

Читайте також: Посол США в ООН: Іран намагається "взяти світ в заручники"

Минулого тижня президент Ірану Хасан Роухані заявив, що країна може вийти з атомної угоди «за лічені години», якщо політика «санкцій та примусу» Вашингтона триватиме й надалі.

У липні Сенат США розширив санкції щодо Ірану через його активні кроки у розвитку ракетної програми. З приходом Трампа на посаду президента Сполучених Штатів, який з 2015 року критикував ядерну угоду з Іраном, відносини двох країн значно погіршилися. Завдяки угоді, яку попередник Трампа - Барак Обама - розглядав як одну з ключових досягнень зовнішньої політики США, в Ірані було обмежено використання ядерних центрифуг в обмін на скасування міжнародних санкцій проти цієї країни.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-