Теракт в Барселоні: Чи можна заборонити людство?

Теракт в Барселоні: Чи можна заборонити людство?

Аналітика
Укрінформ
«Дешеві» теракти з наїздом на беззахисних людей знову загострюють питання, на які немає відповіді

Перша думка по тому, як про бачиш новину про теракт у центрі Барселони, суто «технологічна»: знову в’їхали у натовп машиною… 13 загиблих, близько 100 постраждалих, громадяни 27 країн світу. Терористи привчили нас до повсякденності Зла? Тепер повсякденною має стати думка про те, що просто гуляти, роздивляючись по сторонам, - є небезпечним.

Перший подібний теракт було скоєно усього трохи більше року тому – у Ніцці, на день взяття Бастилії – 14 липня 2016 року, але подібне уже стало тим, що називається звичною практикою тероризму. «Ноу-хау пекла» розповсюджувалось світом із швидкістю смертоносної епідемії: мабуть, за цей недовгий час більшість резонансних терактів у різних країнах, на всіх континентах була скоєна саме у такий «спосіб». Спочатку «винаходом» користувалось виключно ісламська частина світового екстремізму. Але дуже швидко ідею підхопили їхні «співтовариші по розуму» з інших груп. Лише протягом цього місяця, спроби наїхати на людей, що виходили з мечетей, були зафіксовані у Парижі та Лондоні. Це, так би мовити, у відповідь. Обійшлося без жертв, що може свідчити про поки що «любительський» характер цих терористичних спроб. Але уже 12 серпня, тиждень тому, у Шарлоттсвілі (США, штат Вірджинія) білий нацист свідомо в’їхав у натовп людей, що виступали за знос пам’ятника генералу Конфедерації Роберту Лі. Загинула одна жінка, кілька десятків демонстрантів поранено.

В чому причина такої вибухоподібної «популярності» автотероризму? Наїзд автомобіля на людей у натовпі – це, даруйте, просто і дешево. Не треба вибухівки, за розповсюдженням якої в світі пильно спостерігають спецслужби, не треба «поясів шахіда» і розгалужених конспіративних мереж, не треба обходити, вводити в оману охоронників з їхніми рамками і фейсконтролем в аеропортах і безпосередньо на місці запланованого теракту. Все, що потрібно – один відморозок за кермом достатньо габаритного і важкого автомобіля. Якби у терористів існувало щось на кшалт всесвітньої відзнаки, то такого «Нобеля» гарантовано би отримав той, хто придумав цей спосіб наглого знищення ні в чому не винуватих людей.

Примітно, що країни, де протягом цього року уже були скоєні смертоносні наїзди – Франція, Німеччина, Швеція, Британія, США, Ізраїль – мають найефективніші у світі антитерористичні служби. Тепер до них додалась Іспанія, а протиотрути, виходить, досі немає? На перший погляд, які тут можуть бути проблеми? Ретельно огороджуйте місця масових гулянь і туристичні об’єкти хоча б і бетонними блоками, які можна оперативно встановити і так само швидко прибрати. Існують і більш сучасні засоби блокування автомобільного руху – ті ж металеві штирі, які за допомогою однієї кнопки можна висувати з під дорожнього покриття і туди ж забирати. Але очевидно, не все так просто. Як ми бачимо на цьому страшному відео з бульвару Рамбла у Барселоні.

Рамбла – це така суміш наших, київських Андріївського узвозу і Хрещатика. Це вулиця торговців сувенірами і різноманітних кафе/забігаловок з одного боку, а з іншого – центральна магістраль міста – широка, довга, з безліччю пам’ятників історії та архітектури … Лише частина бульвару Рамбла є пішохідною, і туристи – якщо ти не пройшов по Рамбла, то і в Барселоні не був – ідуть тут щільним потоком. Коротше кажучи, наглухо закрити той же бульвар Рамбла – неможливо, це означає його знищити. Не кажучи вже про те, що якби таке й було можливо, у світі існує безліч інших велелюдних вулиць та площ – не пішохідних – де люди суцільним потоком йдуть по тротуарах, а авто – по проїзжій частині. Ви ж не запропонуєте парижанам закрити Єлисейські поля?

Заходи безбеки, звісно, треба посилювати. Хоча б для того, щоб захистити людей від «аматорів» і божевільних. Але терориста, свідомого того, що він робить, це не зупинить. Заборонити автомобілі? Не дозволяти собі вийти святковим вечором на набережну? Ні. Мабуть, реба щось робити з людьми, з людством…

Сергій Тихий, Київ

13 місяців автотерору. Хроніка

Ніцца 14 липня 2016 року

Близько 11 години вечора у Ніцці, на Англійській набережній, вантажний автомобіль протаранив натовп людей, що спостерігав за феєрверком з нагоди Дня взяття Бастилії. За свідченнями очевидців, вантажівка рухалася зигзагами задля того, щоб зачепити якомога більше людей.

Після наїзду на людей, озброєний чоловік вийшов з автомобіля і відкрив вогонь по натовпу із пістолета. Поліція убила нападника та розпочала спецоперацію по виявленню спільників терориста. Згодом французькі правоохоронці повідомили ім’я нападника – ним виявився 31-річний Мохаммед Лахуайедж Бухлель. У нього було подвійне громадянство Франції та Тунісу.

Внаслідок цієї атаки загинули 84 особи з 8 країн світу. Серед них один українець, ще двох громадян України було поранено.

Берлін 19 грудня 2016 року

Ввечері, на різдвяному ярмарку близько Меморіальної церкви кайзера Вільгельма в Берліні, в натовп людей врізалася вантажівка. Проїхавши по території ярмарку між торговими лавками і пробивши торговий ряд, автомобіль виїхав на прилеглу вулицю і зупинився. Водій втік. В результаті наїзду під колесами фури загинуло 11 осіб (серед них і українець), ще понад 50 відвідувачів отримали поранення. Разом з тим, в залишеній вантажівці на місці пасажира було знайдено ще одне тіло – власне, водія, вантажівки, якого терорист убив при викрадені машини на території Польщі.

Згодом відповідальність за теракт взяла на себе організація «Ісламська держава». В результаті слідчих дій, поліція вийшла на підозрюваного - 24-річного тунісця Аніса Амрі, який через п'ять днів - 23 грудня, був убитий недалеко від італійського Мілана в ході перестрілки з місцевими поліцейськими.

Єрусалим 8 січня 2017 року

У Єрусалимі, в районі Армонія ха-Наців, вантажівка з розгону врізалася в групу ізраїльських військових, які вийшли з автобуса. Після цього, вантажівка в'їхала у ту ж саму групу людей заднім ходом. Військовослужбовці відкрили вогонь по автомобілю. Водія вантажівки вбито на місці.

Як з’ясувала ізраїльська поліція, нападником виявився прихильник радикального угруповання «Ісламська держава» - Фаді аль-Канабіра, колишній ув’язнений, який мешкав в Єрусалимі.

В результаті теракту загинули 4 людини, поранено 17осіб.

Лондон, Вестмінстерський міст 22 березня 2017 року

Близько 3 година дня, на Вестмінстерському мосту в Лондоні, автомобіль наїхав на людей. Після того злочинець вийшов з машини, накинувся на поліцейського з ножем і спробував проникнути у будівлю парламенту країни, але був застрелений поліцією.

Відповідальність за теракт взяло на себе терористичне угруповання «Ісламська держава».

В результаті теракту загинуло 5 осіб, ще понад 40 отримали поранення.

Стокгольм 7 квітня 2017 року

О 3 годині дня вантажівка на великій швидкості в'їхала у натовп людей на перехресті двох пішохідних вулиць Дроттнінггатан і Кунгсгатан в центрі Стокгольма, після чого проїхала ще 500 метрів по вулиці Дроттнінггатан і зупинилася, врізавшись в вітрину торгового центру. Водій вантажівки, отримавши невеликі поранення, втік з місця злочину. Як пізніше з'ясувала поліція, транспортний засіб належав шведській пивоварної компанії Spendrups. За повідомленням представників компанії, вантажівку викрали за кілька хвилин до теракту.

Під час оперативних дій з пошуку терориста поліцейські затримали 39-річного громадянина Узбекистану, який наразі є основним підозрюваним у здійсненні теракту.

В результаті теракту 5 людей загинули і ще 14 отримали важкі поранення. Серед поранених одна дитина.

Лондон, Лондонській міст 3 червня 2017 року

Ввечері на тротуар на Лондонському мосту в центрі британської столиці мікроавтобус збив кількох перехожих, потім врізався в огорожу в кінці мосту на південній стороні. З автомобіля вийшли троє чоловіків з ножами, які побігли до ринку «Боро» і стали нападати на відвідувачів барів і ресторанів.

Через кілька хвилин прибула поліція, яка відкрила вогонь по нападникам. Всі троє терористів були вбиті. Відповідальність за теракт взяла на себе «Ісламська держава».

В результаті цього нападу загинули 8 осіб і понад 50 були поранені.

Світлана Карабань, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-