Росія вигадує нову форму електронної війни - ЗМІ

Росія вигадує нову форму електронної війни - ЗМІ

Укрінформ
Звіти про проблеми супутникової навігації в Чорному морі показують, що Росія може випробовувати нову систему для дезорієнтації системи геолокації GPS.

Про це повідомляє New Scientist.

"Це може стати першим натяком на нову форму електронної війни, доступну кожній з країн - від держав-вигнанців до невеликих злочинців", - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, 22 червня Морська адміністрація США повідомила про начебто незначний інцидент - капітан корабля в водах біля Новоросійська виявив, що GPS помилився на 32 кілометри, вказуючи, що корабель нібито перебував в аеропорту Геленджик.

Пересвідчившись, що навігаційне устаткування працює справно, капітан зв’язався з найближчими кораблями. Система автоматичної ідентифікації, що використовується для відстеження суден, показала, що вони знаходяться в тому самому аеропорту. Таким чином, постраждало щонайменше 20 кораблів, зазначає видання.

Не зважаючи на те, що інцидент остаточно не підтверджено, експерти вважають, що це може бути перший задокументований випадок дезорієнтації GPS.

Читайте також: Росія наражається на нові санкції, розміщуючи ППО у Білорусі

Досі найбільшою проблемою для GPS могло стати глушіння сигналу. Глушіння, хоч і створює хаос, але легко виявляється, адже передавачі GPS починають посилати сигнал тривоги, коли втрачають сигнал через глушіння.

"Глушіння просто вбиває передавач, а заплутування примушує його брехати", - сказав консультант Дейвід Ласт, колишній президент Королівського інституту навігації Великобританії.

Тодд Гамфріз з Техаського університету в Остіні переконаний, що Росія експериментує з новою формою кібервійни. Протягом останнього року, заплутування GPS приводило до хаосу в мобільних додатках в центрі Москви. Масштаб проблеми став очевидним, коли популярності набула гра Pokemon Go. Підроблений сигнал, який, як видається, має центр в Кремлі, переніс всіх до аеропорту у Внуково, що на 32 кілометри далі.

На думку автора, це може бути зроблено з міркувань безпеки, адже багато самонавідних бомб НАТО, ракет та дронів використовують GPS.

Однак зараз до системи геолокації втрутилися дуже далеко від Кремля. Використання такої тактики несе загрозу. "В перевантажених водах, де погода погана, як, наприклад в Ла-Манші, така тактика призведе до непорозумінь і може навіть до зіткнень", - заявив Гамфріз.

"Я відчуваю, що це – випробування системи, яка іншим разом може бути використана для завдання шкоди", - сказав він.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-