Вдова Лю Сяобо вже три тижні не виходить на зв'язок - адвокат

Вдова Лю Сяобо вже три тижні не виходить на зв'язок - адвокат

Укрінформ
Місцезнаходження вдови лауреата Нобелівської премії Лю Сяобо, поета Лю Ся залишається невідомим від похоронів її чоловіка, що відбулися 15 липня. Весь цей час вона не виходить на зв'язок.

Про це заявив її американський юрист, повідомляє ВВС.

У скарзі, поданій адвокатом до робочої групи ООН з недобровільних та насильницьких зникнень, йдеться, що Лю Ся "утримується китайською владою у невідомому місці без зв'язку із зовнішнім світом".

"Я вимагаю, аби китайська влада негайно надала доказ, що Лю Ся жива, і дозволила їй безперешкодні контакти з сім'єю, друзями, юристами та міжнародним співтовариством", - йдеться у заяві адвоката.

Водночас китайська влада наполягає, що жінка абсолютно вільна, а з друзями і юристом не спілкується, оскільки горює через смерть чоловіка.

Комітет, що присуджує Нобелівську премію миру, вже заявив, що "глибоко стурбований" долею Лю Ся та її психічним здоров'ям. Відомо, що вона страждає від депресії через багаторічний домашній арешт та постійні стеження.

Норвезький Нобелівський комітет закликав китайську владу "зняти всі обмеження, які були на неї накладені", у тому числі і відносно виїзду з Китаю.

США, Євросоюз, Верховний комісар ООН з прав людини та міжнародна організація Amnesty International закликають Пекін звільнити 56-річну Лю Ся, яка знаходиться під домашнім арештом без пред'явлення обвинувачень, відколи її чоловік отримав Нобелівську премію у 2010 році.

Читайте також: ЄС і США закликають Пекін відпустити вдову Лю Сяобо

Як повідомлялося, дисидент Лю Сяобо помер від раку печінки місяць тому. Він став першим померлим в ув'язненні лауреатом Нобелівської премії миру з 1938 року, коли у нацистській Німеччині помер пацифіст Карл фон Осецький.

Публіцист і університетський професор, який став правозахисником, Лю Сяобо вперше потрапив до в'язниці ще після студентських демонстрацій на площі Тяньаньмень в 1989 році.

У 2009 році був засуджений до 11 років ув'язнення за підривну діяльність, після того, як у своїх статтях закликав ввести у Китаї багатопартійну систему.

У 2010 йому присудили Нобелівську премію, що викликало різку критику з боку Пекіна: МЗС КНР навіть заявив офіційний протест норвезькому послові.

У Нобелівському комітеті Лю Сяобо назвали головним символом боротьби за права людини у Китаї.

Фото: dpa

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-