Європарламент не визнає нинішні вибори у Венесуелі

Європарламент не визнає нинішні вибори у Венесуелі

Укрінформ
Європейський Союз засудив застосування сили органами безпеки під час виборів до Конституційної асамблеї у Венесуелі, назвавши його надмірним та непропорційним.

Про це йдеться у заяві прес-служби Європейської служби зовнішніх дій (EEAS).

"Європейський Союз засуджує надмірне та непропорційне використання сили органами безпеки. Уряд Венесуели несе відповідальність за забезпечення поваги до верховенства права та основних прав, таких як свобода вираження поглядів та право на мирні демонстрації", - йдеться у заяві.

У заяві відзначається, що події останніх 24 годин посилили занепокоєння ЄС щодо долі демократії у Венесуелі.

"Венесуела має демократично обрані та легітимні установи, роль яких полягає в тому, щоб працювати разом і знаходити узгоджене вирішення поточної кризи. Конституційна асамблея, обрана за сумнівних та часто насильницьких обставин, не може бути частиною цього рішення. Це посилює поділ і далі делегітимізуватиме демократично обрані інституції Венесуели", - йдеться у документі.

В ЄС висловили щире співчуття сім’ям та близьким загиблих та закликали всі сторони утриматися від насилля.

Читайте також: У Венесуелі "вибори" закінчилися масштабними сутичками зі смертями

Водночас голова Європарламенту Антоніо Таяні заявив про невизнання нинішніх виборів.

"Ми не будемо визначати ці вибори. Очевидно, що нинішній режим чіпляється за владу. Воля людей полягає в тому, щоб змінити режим. Зараз важливо піти на вибори", - цитує його слова видання Reuters.

Як повідомлялося, вибори до Конституційної асамблеї 30 липня у Венесуелі пройшли на фоні насильства, масштабних акцій протесту та загибелі як мінімум 10 людей.

Нова Конституційна асамблея матиме повноваження переписати конституцію. Президент Мадуро вважає, що вибори - єдиний спосіб відновити мир після місяців протестів та періоду політичної невизначеності. Опозиційні сили бойкотували голосування, яке вони назвали захопленням влади.

Нагадаємо, напередодні голосування протестувальники, попри заборону на демонстрації, заблокували дороги у столиці країни Каракасі. Усього ж за чотири місяці антиурядових акцій у Венесуелі загинуло близько 100 осіб, отримали поранення тисячі людей, сотні потрапили у в'язницю.

Фото: Jorge Sanz / Pacific Press

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-